Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сервіровка - завершальний етап підготовки столу



Важливо передбачити на кожного присутнього за столом не менше 80 см довжини столу.

Перед сервіровкою столи накривають скатертинами. Для цього використовують певні прийоми. Спочатку на кожен стіл кладуть складену скатертину. Розгорнувши її на столі і взявши обома руками за крайки однієї зі сторін, скатертину піднімають, а потім різко опускають руки вниз, як би струшуючи. Повітряна подушка, що утворилася між столом і розгорнутою скатертиною, дає можливість зрушити її в будь-яку сторону і обережно вкласти в потрібному положенні так, щоб її центральна складка збіглася з центром столу. Перпендикулярна складка також має проходити по середині столу.

При накриванні столу скатертиною її не можна м'яти, тягти за кути і прищипувати пальцями. Кути скатертини повинні опускатися проти ніжок стола, закриваючи їх.

Спуск скатертини з усіх боків столу повинен бути однаковий - не менш ніж на 25 см і не нижче сидіння стільця; менший спуск скатертини надає столу некрасивий вигляд, а більший незручний для сидячих.

Якщо прямокутний стіл потрібно накрити двома скатертинами, то першу не стелять на протилежну від головного входу в зал або головного проходу в ньому сторону. На другий, верхній скатертини крайку підкручують усередину так, щоб утворилася пряма рівна лінія. Підсобні столи й серванти так само акуратно накривають скатертинами або серветками.

Якщо під час трапези потрібно змінити скатертину, зробити це потрібно по можливості швидко і майже непомітно. Принісши чисту скатертину, треба переставити посуд на підсобний столик. Потім, взявши краю чистої скатертини і одночасно піднімаючи краю забрудненої, швидко замінити її. При цьому кришка столу не повинна оголюватися.

При сервіруванні столу дотримуються певний порядок:

- Спочатку ставлять фаянсовий або фарфоровий посуд,

- Потім укладають прилади

- І після цього ставлять кришталь або скло.

Келихи, фужери, чарки, ставлячи на стіл, притримують за ніжку.

Для щоденного сервірування стіл накривають білою скатертиною, а поверх неї м'яку кольорову тканину (байка, фланель, ситець) наполовину менше розміру скатертини і розгорнуту на 45 градусів. На середині столу розміщують судок з приправами (сіль, мелений перець, гірчиця, столовий оцет, рослинне масло), хлібницю з хлібом і холодні закуски. Потім розміщують дрібні тарілки, а на них маленькі закусочні. Борт великої тарілки повинен відстояти від краю столу на 2 см. Праворуч від тарілки кладуть ніж, відточеною стороною до тарілки, і столову ложку, зліва - вилку. Вилка повинна лежати вістрям, а ложка човником догори. Серветки з тканини викладають в кільце і кладуть поруч зі столовою ложкою. Замість серветок з тканини можна користуватися гігієнічними паперовими серветками. Їх ставлять, згорнувши в трубку, в стакан або в келих на середині столу. Після того, як зі столу прибрані закуски і закусочні тарілки, подається суп. Суп в супниці, розливну ложку і стопку глибоких тарілок ставлять праворуч від місці господині, яка розливає суп в тарілки і передає обідаючим.

Після першої страви прибирають супницю, глибокі тарілки, ложки, а на середину столу ставлять блюдо з другим стравою. Друге можна подати кожному окремо.

Перед подачею солодкого зі столу прибирають всю використану посуд і прилади. Спеціальною щіточкою змітають крихти зі скатертини. Солодке (киселі, муси, желе, креми) подають в чашках або склянках, морозиво - в вазочці на блюдце.

Сервіровка столу для буденної вечері та сніданку відрізняється від обідньої тим, що виключається подача глибоких тарілок і столових ложок.

Повсякденна сервіровка столу для дітей старше 3 років така ж, як для дорослих.

Для вечірнього чаювання (іноді заміняє вечеря) стіл покривають кольоровою скатертиною. Для кожного поставте десертну тарілку, а на неї покладіть чайну серветку, вище - розетку для варення. Праворуч від тарілки - десертний ніж, ліворуч - десертну вилку. У центрі столу поставте вази з варенням і цукерками, Близько ваз - накриті серветками сухарниці з печивом, біля них - тарілочки з тонко нарізаним лимоном, графини з фруктовими і ягідними соками, коньяк вершки або молоко, цукор і розетки для варення. До такого столу добре подати 1-2 пляшки десертного вина. Чайний посуд, чайник з окропом або самовар, цукорницю з цукром, тарілочку з нарізаним лимоном поміщають праворуч від місця господині або на окремому столику, впритул примикає до загального столу. Чай розливає господиня і передає його разом з чайною ложкою.

Якщо чай замінює легка вечеря, розмістіть на столі маслянки з вершковим маслом, тарілки з шинкою, сиром, холодною телятиною і іншими продуктами для бутербродів.

Графини з фруктовими і ягідними соками, вино або коньяк розмістите рівномірно по всьому столу.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 685 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...