Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перед сервіровкою столи накривають скатертинами



Для цього використовують певні прийоми.

Спочатку на кожен стіл кладуть складену скатертину. Розгорнувши її на столі і взявши обома руками за крайки однієї зі сторін, скатертину піднімають, а потім різко опускають руки вниз, як би струшуючи. Повітряна подушка, що утворилася між столом і розгорнутою скатертиною, дає можливість зрушити її в будь-яку сторону і обережно вкласти в потрібному положенні так, щоб її центральна складка збіглася з центром столу. Перпендикулярна складка також має проходити по середині столу.

При накриванні столу скатертиною її не можна м'яти, тягти за кути і прищипувати пальцями. Кути скатертини повинні опускатися проти ніжок стола, закриваючи їх. Спуск скатертини з усіх боків столу повинен бути однаковий - не менш ніж на 25 см і не нижче сидіння стільця; менший спуск скатертини надає столу некрасивий вигляд, а більший незручний для сидячих.

Якщо прямокутний стіл потрібно накрити двома скатертинами, то першу з них стелять на протилежну від головного входу в зал або головного проходу в ньому сторону. На другий, верхній скатертини крайку підкручують усередину так, щоб утворилася пряма рівна лінія. Підсобні столи й серванти так само акуратно накривають скатертинами або серветками.

Якщо під час трапези потрібно змінити скатертину, зробити це потрібно по можливості швидко і майже непомітно. Принісши чисту скатертину, треба переставити посуд на підсобний столик. Потім, взявши краю чистої скатертини і одночасно піднімаючи краю забрудненої, швидко замінити її. При цьому кришка столу не повинна оголюватися.

При сервіруванні столу дотримуються певний порядок:

спочатку ставлять фаянсовий або фарфоровий посуд;

потім укладають прилади;

після цього ставлять кришталь або скло.

Келихи, фужери, чарки, ставлячи на стіл, притримують за ніжку.

Сервіровка столів буває різною залежно від характеру трапези: сніданок, обід або вечірнє обслуговування гостей.

Для сніданку на стіл ставлять вазочку з паперовими серветками (або кладуть лляні), пиріжкову тарілку, подають закусочні ніж і вилку, чайну ложку. Пиріжкову тарілку ставлять ліворуч від того місця, де повинна стояти столова або закусочна тарілка. Вилку кладуть ліворуч, ріжками вгору, ніж - праворуч, лезом вліво від місця, призначеного для їдальні або закусочної тарілки. Чайну ложку кладуть за нею.

Закусочні тарілки не ставлять на стіл, тому що страви до сніданку подають вже укладеними на відповідні тарілки (їх потрібно подати, якщо закуску або блюдо на

сніданок приносять в салатник або баранчику і т.п., так як з такого посуду їсти не прийнято).

Для швидкого обслуговування ​​за обідом на стіл ставлять тарілку і на неї - закусочну, ліворуч від неї - пиріжкову тарілку, між ними - столова вилка, а праворуч від тарілки кладуть столовий ніж і ложку (столову або десертну); фужер ставлять попереду, за столовим ножем. На столі повинні бути також вазочка з паперовими серветками або полотняні серветки, які кладуть на закусочні тарілки, спеції. Відстань від краю столу до ручок приладів і закусочної тарілки - 2 см, а до пиріжковою - 5 см. Закусочні або столові тарілки ставлять лише в тому випадку, коли страви подаються в посуді, з якої їсти не прийнято. Під час такої трапези допускається використання на столі клейонки замість скатертини або накривати скатертину плівкою.


При сервіруванні столу для вечері точно проти крісла ставлять закусочну тарілку на відстані 2 см від краю столу, а зліва, в 5 -10 см - пиріжкову. Між ними кладуть закусочну і столову вилки зубцями вгору, праворуч від закусочної тарілки - два ножі: столовий і закусочний лезом до тарілки. За закусочної тарілкою правіше ставлять фужер; на тарілку кладуть складену серветку. На середині столу ставлять сіль і перець.

У центрі столу також ставиться ваза з квітами. Якщо стіл сервірують на чотири людини, на куті або на бік, звернену до проходу, ставлять попільничку.


Неодмінна деталь при сервіровці столу - полотняні серветки. Залежно від характеру трапези їх складають різними способами, враховуючи при цьому, що серветку можна легко розгорнути, щоб витерти губи або покласти її на коліна. Приймаються також до уваги і правила гігієни: чим менше дотиків пальців до серветки, тим краще.

Якщо при сервіровці на стіл не ставлять закусочну тарілку, то на її місце кладуть полотняну підкрохмаленим (паперових не ставлять) серветку, складену вчетверо.

Для обіду, а також святкової вечері, банкету серветки часто складають у формі конусних ковпачків: спочатку складають серветку вдвічі, а потім підкручують її нижній кінець, надаючи форму ковпачка.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 3320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...