Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Застосування посуди при сервіруванні



Історія культури застіль, культури їжі, пиття і поведінки за столом йде в глиб тисячоліть. Перші достовірні відомості про культуру застіль дослідники отримали, розкривши таємниці давньоєгипетських ієрогліфів. На святкових застіллях фараонів подавали безліч страв з різних сортів м'яса і фрукти. Музиканти розважали бенкетуючих гостей. У ході були прекрасна посуд і келихи, що збереглися до цих пір.

Цілком особлива культура застіль було у древніх греків. Страви сервірували на маленьких столиках перед ложами. Миски і чаші для напоїв були з глини або скла. Ложки були рідкістю, тому суп їли, вмочуючи в нього шматок хліба, а решту їжу брали руками.

Як і греки, римляни куштували їжу на трапезному ложе. Під час їжі гостям подавали в спеціальних посудинах воду для миття рук, оскільки їли римляни руками. У багатіїв були кубки, блюда і тарілки з позолоченого срібла, а також прекрасні скляні келихи. Простолюдини користувалися тільки глиняним посудом. Правда, скло можна було зустріти в багатьох будинках, оскільки поряд зі скляними виробами найвищої якості існувала і проста посуд із скла.

Германці обробляли їжу коротким мечем і їли руками. Посуд була здебільшого глиняна, рідко срібна.

У середні століття.

У VI столітті вперше з'явилися свічки, зроблені з бджолиного воску або сала. У VIII столітті при багатьох королівських дворах ще не було ні скатертин, ні тарілок. Страви накладали в поглиблення на дубовому столі.

У часи Карла Великого залу прикрашали килимами, їжу подавали на золотих блюдах. М'ясо за столом їли за допомогою маленьких ножів, оскільки ложок було мало.

З XI століття до трапез почали допускати і жінок; поведінка гостей під час застіль відразу ж стало більш цивілізованим. За столом сиділи парами і користувалися одним кубком і блюдом на двох. Стіл прикрашала скатертина, про яку, однак, можна було витирати руки. Важливою приналежністю столу була розкішно прикрашена сільничка.

У XIII столітті вино і хліб були на кожному столі. У цей час улюбленими були плюшеві скатертини, складені вдвічі та посипані квітами. Судини на столах також прикрашали вінки з квітів. Але число ножів і ложок було обмежено. Пажі вносили страви на срібних і олов'яних підносах і підходили спочатку до різьбяреві спекотного, а потім до гостей. Ті брали страви аристократично: трьома пальцями - і клали на круглі шматки хліба, які служили тарілками. Багатії виставляли напоказ прилади, розклавши їх на сервірувальних столах. Простолюдини ж задовольнялися посудом з дерева, глини або простого товстого, так званого «лісового» скла.

У XIV-XV століттях починається розквіт бюргерства. Нова знать теж прагнула до більш розкішного життя. У будинках багатих торговців з'явилися ножі, ложки, сільнички, посудини для напоїв. Все більше входили у вживання тарілки з олова і дерева.

У новий і новітній час.

У XVI столітті в Європі стало звичайною справою користуватися ножами і ложками. Тільки вилка вкорінювалася повільно. Вона була запозичена у венеціанців, які користувалися нею, коли їли фрукти, щоб сік не фарбував пальці. У Франції довго користувалися п’ятипалой виделкою.

Але культура застіль збагачувалася, і ось вже скатертина і серветки стали звичними предметами сервіровки. З'явилися спеціальні страви до яких виготовляли посуд - супниці і тарілки з олова і срібла, рідко з порцеляни, який привозили з Китаю.

У XVII столітті почав формуватися сучасний вигляд столових приладів (ножів, виделок, ложок). Вилка набула загального поширення і придбала ту форму, яку має і донині - з трьома або чотирма трохи зігнутими зубцями. Ложку стали робити плоскою, а ніж отримав закруглений кінець.

У Богемії розвивалися скляні мануфактури, які виготовляли особливо із скла, близьке до кришталю. В кінці XVII століття англійці відкрили, що скло знаходить особливий блиск, якщо в нього додати свинець.

У Європі XVIII століття принесло вирішальний винахід: «нове» відкриття фарфору, На мануфактурах, що виникли слідом за нею, починаючи з 30-х років XVIII століття стали виробляти великі порцелянові сервізи, виконані в єдиному стилі. Були уніфіковані і столові прилади, їх промислове виробництво почалося в Англії в 1781 році.

З поширенням чаю, кави і шоколаду з'явилася і спеціальний посуд для них. З 1730 рік отримують поширення чашки різної форми.

У XIX столітті в Німеччині та Австрії склався стиль бідермейер (1818 - 1848) З'явився круглий стіл, який став центром салону. Невід'ємною приналежністю святково накритого столу були квіти, які розташовувалися у вазах і на розкішних підставках. Букет в стилі бідермейер сучасний і донині. В кінці століття стіл прикрашали зеленими острівцями з папоротей і пальм, улюбленими були композиції рослин у горщиках і квіткові гірлянди.

У XIX початку XX століття все більш удосконалювалася культура застіль. Сервіз складався тепер з безлічі предметів, призначених для окремих страв; для столових приладів були відкриті нові метали та сплави (нікель, нейзильбер, або мельхіор, та інші). Особливе значення мали мистецько складені серветки, які доповнювали сервіровку столу.

Двадцяте сторіччя відрізняється раціоналізацією часу та праці. Наслідки цього позначилися і на культурі їжі. Після другої світової війни в цій області, як і в багатьох інших, почалася американізація. Всюди виникали обладнані для «швидкої їжі», ресторани самообслуговування. Стіл-буфет з холодними закусками прийшов на зміну круглому столу, вечірки з коктейлями - «кавовим гурткам».

Однак в останні роки знову більше уваги стали звертати на те, щоб красиво накрити стіл і добре скласти меню. «Швидка їжа» по-американськи або культура застіль - сьогодні доводиться вибирати. Не щодня можна святково сервірувати стіл, і проте, навіть малими засобами, але дотримуючись деякі правила при виборі посуду, прикрас з квітів та інших декоративних атрибутів, можна створити особливу атмосферу.

Таким чином, сервіровка і посуд, використана при цьому, пройшла досить довгу історію, в кожен період були свої особливості. Але завдяки даній еволюції в даний час ми маємо красиво сервіровані столи, вишукано розставлені предмети сервіровки.

Послідовність сервірування столу:

1. скатертина

2. тарілки

3. столові прибори

4. скляний посуд

5. серветки

6. спеції

7. вази з квітами





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 545 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...