Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рекомендації щодо складання характеристики, характеристики-подання



Після заповнення певних анкетних пунктів-реквізитів складають харак­теристику, характеристику-подання, в якій зазначають: час навчання та вияв­лені здібності у вищому навчальному закладі освіти, виявлені риси характеру в спілкуванні з однокурсниками, у ставленні до праці, індивідуальні риси ха­рактеру, мету подання.

Радимо використовувати такі трафаретні вирази:

За час навчання виявив добрі (відмінні, посередні) здібності в засвоєнні предметів; виявив себе старанним у здобутті знань; навчальну програму за­своює добре; навчається на "відмінно" (на "відмінно" та "добре", на "задові­льно"); виявив добрі (посередні) здібності в засвоєнні (у вивченні) предметів (окремих предметів) природничого (гуманітарного, юридичного, військового, педагогічного) циклу, зокрема...; навчання дається легко; недостатньо серйо­зно ставиться до вивчення окремих предметів (до навчання); докладає багато зусиль у вивченні..., що даються не зовсім легко (через недостатню підгото­вленість); виявляє особливий інтерес до вивчення....

Займається науковою роботою (брав участь у міських, республікансь­ких, міжнародних студентських наукових конференціях; призер, дипломант... конкурсу, конференції).

Має добрий (відмінний) військовий вишкіл (достатній стройовий вишкіл) та охайний (не завжди охайний) зовнішній вигляд; не завжди звертає увагу на свій зовнішній вигляд (байдужий до свого зовнішнього вигляду).

Фізично (добре, достатньо, відмінно) розвинутий, має певні досягнення (успіхи) у заняттях спортом.

За характером тактовний, поміркований, розсудливий, чесний, стрима­ний, кмітливий, надійний, ініціативний, неговіркий, нещирий (лукавий), ім­пульсивний, запальний, потайний, нестриманий.


Українська мова фахового спрямування

Усвідомлює свої недоліки та прагне позбутися їх (працює над самовдо­сконаленням), на зауваження реагує правильно (болісно); критику сприймає правильно (болісно); критичні зауваження сприймає правильно (болісно, з гумором).

Має мистецькі здібності (музикально, поетично обдарований; активний учасник, організатор вечорів відпочинку).

Має авторитет (авторитетний) серед однокурсників.

До виконання обов'язків... ставиться сумлінно (відповідально, серйоз­но, належно).

2.4. Особисті офіційні документи (особові офіційні)

Особисті офіційні документи (особові офіційні) - це службові докумен­ти, необхідні для певних формальних повідомлень про себе як працівника установи, підприємства, організації. До них належать: автобіографії, дору­чення, заповіти, заяви, посвідчення, пропозиції, рапорти, розписки, скарги. Вони виконуються власноручно в одному примірнику адресантом від руки.

АВТОБІОГРАФІЯ - життєпис певної особи, складений нею самою. До­кумент пише сам автор у довільній формі (напівдовільній) з дотриманням пе­вних реквізитів: назва документа, пишуть посередині рядка з великої літери; трафаретний єдинопочаток із зазначенням повної дати і місця народження; прізвища, імена, по батькові батьків чи опікунів, їх посади і місця роботи на час написання документа (цю частину можна помістити у кінці документа); перелік основних дат життя і трудової діяльності й відомості про громадську роботу; за наявності власної сім'ї - відомості про кожного її члена; дата на­писання документа - зліва під текстом і власний підпис на цьому ж рядку справа без розшифрування.

ДОРУЧЕННЯ - документ, письмове повноваження організації чи окре­мої особи іншій особі здійснювати від імені довірителя певні юридичні дії. Доручення є особисті й офіційні (службові), платіжні - банківський доку­мент. Офіційні доручення, як і особисті, бувають разовими, довгостроковими, загальними й спеціальними. Максимальний термін дії загального (генераль­ного) доручення - не більше трьох років. Якщо в дорученні не зазначено тер­міну дії, воно зберігає юридичну силу протягом одного року з дня його укла­дення. Доручення, в якому не зазначено дату його видачі, вважається недійс­ним. Підпис службової особи й печатка установи засвідчують підпис довіри­теля. Офіційне доручення оформляється на спеціальних бланках, де є зразок підпису особи, якій надано доручення.

ЗАПОВІТ - документ, у якому викладено волевиявлення заповідача щодо розпорядження належним йому майном або частиною майна одній чи кільком особам як таким, що входять або не входять до кола законних спад­коємців, державі або державним, громадським чи іншим організаціям на ви­падок його смерті. Заповіт може складати дієздатна особа, як правило, в


Роздйі III. Тема 2. Види та зразки документації фахового спрямування

письмовій формі, із зазначенням місця і часу складання, із підписом запові­дача. Документ засвідчується нотаріально. Заповіт може бути відміненим і складеним на ім'я інших осіб (особи). Це не поширюється на неповнолітніх дітей та осіб, що перебувають на утриманні заповідача-спадкодавця. Заповіт укладається найменше у двох примірниках, один з них зберігається в нотарі­альній конторі або у виконкомі.

РАПОРТ - усне або письмове повідомлення про щось важливе керів­ництву, вищій інстанції, звіт про виконання взятих на себе зобов'язань. Така форма повідомлень часто застосовується у військових колективах, містить переважно прохання про дозвіл на від'їзд, тимчасове звільнення від занять, на місці дислокації військової частини, в навчальному закладі з вказівкою на причини, з точним визначенням вибуття і прибуття, адреси перебування, те­лефону.

РОЗПИСКА - письмове підтвердження про передавання чи отримання документів, грошей або матеріальних цінностей певною особою від установи, підприємства, іншої особи певного колективу. У розписці вказують: прізвище й посаду того, хто дає розписку; найменування отриманих матеріальних цін­ностей із зазначенням вартості й кількості отриманого; дата, підпис підзвітної особи. У розписці на отримання певної суми грошей (суму пишуть цифрами і у дужках - словами), вказують паспорт отримувача й місце проживання чи прописки. Виправлення чи перекреслення не допускаються. Розписку пишуть від руки в одному примірнику.

СКАРГА - офіційний документ особового походження, в якому вияв­ляють незадоволення діями або вчинками конкретних посадових осіб, нама­гаючись викликати співчуття, досягти підтримки, отримати допомогу, про­хання виправити становище, що склалося. Документ оформляють у довільній формі з обов'язковою вказівкою прізвища адресата та адресанта, адреси, дати написання.

2.5. Посвідкові (засвідчувальні) документи

Посвідкові (засвідчувальні) документи посвідчують щось, підтверджу­ють достовірність чого-небудь. До них належать: атестати, дипломи, довідки, паспорти, перепустки, посвідчення, свідоцтва.

2.6. Фінансово-розрахункова та облікова
документація

Фінансово-розрахункова та облікова документація має високий рівень стандартизації. її призначення - забезпечувати повну схоронність грошових коштів та інших цінностей; точне виконання фінансових, банківських та ін­ших операцій; своєчасне відображення виробничих операцій; запобігання фі­нансових порушень і зловживань; можливість документального обґрунтуван­ня відповідальності службових / посадових осіб; складання бухгалтерської та іншої звітності; право здійснювати грошово-розрахункові операції у фінансо-


Українська мова фахового спрямування

Вкраїна просить Не пийте діти Я в вас одна.

(Степан Пушик)

Завдання 4. Запишіть числа словами, поставте іменники у потрібному відмінку.

5 (вікно, угорець, рік), 2 (друг, харків'янин), 7,5 (літр, площа, відро), 23 (книга, кілометр).

Завдання 5. Запишіть відповідно до орфографічних правил займенники та прислівники.

Аби / що, де / з / ким, ні / за / яких / умов, хто / зна / скільки, хто / зна / куди, будь / хто, рік / у / рік, пліч / о / пліч, тихо / тихесенько, після / завтра, до / вечора, в / двоє більше.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1233 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...