Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Настанови батька синові



Жити слід за християнськими законами, в чистій совісті і правді. Щоб діти були ситі й одягнені, спокійні, в теплому домі, завжди в по­рядку.


Українська мова фахового спрямування

Царя бійся, і служи йому вірою і правдою, і завжди за нього Бога мо­ли... не обманюй його.

Тим, хто старший від тебе, честь віддавай і кланяйся, середніх як братів шануй, немічних і скорботних наділяй любов'ю, а молодших - люби, як ді­тей; ніякому створінню Божому не будь лиходієм.

Цурайся спілкування з поганими людьми, будь схожим на тих, хто пра­вдою живе, їхні діяння закарбуй у серці своєму і сам чини так само.

Народилася дочка - щороку потроху відкладай для неї убори, намисто, святині, олов'яний посуд, мідний і дерев'яний, вирощуй скотинку з припло­дом. Піде заміж - усе готове для неї. Швидке (несподіване) весілля - усе буде готове для неї.

Карай сина в юності - у старості краса душі твоїй буде; не жалій, бий прутом, здоровий буде: караєш тіло його - оберігаєш душу від гріха.

З дочками будь строгий, убережеш їх від гріха, хай ходить у послухові (у послуханні), а не по своїй волі, а то по дурості осоромить дівоцтво своє, -буде для всіх, хто тебе знає, посміховиськом, і осоромишся перед багатьма людьми. Якщо віддаси її заміж невинною (цнотливою), велику справу зро­биш, у будь-якому товаристві похвалишся, у кінці життя не плакатимеш че­рез неї.

Синові - не давай волі в юності, пройдись по його ребрах, поки він рос­те. Не буде тебе слухатись - стане хворобою душі і розоренням дому, заги­беллю майна і докором сусідів, посміховиськом для ворогів, суворою карою від начальства і злою досадою.

Слухайся батька й матері, скоряйся їм, і на старості добро і шана й тобі буде.

Якщо дарує Бог гарну жінку - це дорожче від каміння дорогоцінного.

Дворові люди (челядь) повинні вміти і знати якесь ремесло, щоб був не злодій, не бражник (любитель пива), не картяр, не грабіжник, не розбійник, не блудник (гультяй), не чаклун, не шахрай, не дурисвіт.

("Домострой", Ярославль, 1991, книга середини XVI ст., часів Івана Грозного)

\ Цікаво знати

і..... _----------------!_.„. - " "





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...