Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Типи формальних організацій



Люди вступають у формальні організації з цілого ряду причин. Соціолог Амитаи Етциони класифікує організації виходячи з цих причин і виділяє три основні типи організацій: добровільні, примусові і утилітарні. Добровільні організації - це асоціації, члени яких мають право вільного вступу і виходу. Прикладами таких організацій є: клуб шахістів, товариство охорони природи, ветеранів афганської війни, суспільство рибалок і так далі. Члени таких організацій не отримують плати за участь в їх діяльності. Індивіди вступають в добровільні організації, щоб заповнити вільний час, поспілкуватися з однодумцями, виконати громадський обов'язок, послужити якійсь справі або постаратися допомогти самим собі.

Членами деяких примусових організацій стають проти своєї волі. Люди можуть потрапити в клініку для психічнохворих, бути засуджені до тюремного ув'язнення або покликані на службу в армію. Соціолог Эрвин Гоффман вивчав життя людей в так званих тоталітарних інститутах - соціальних інститутах, мета яких - в умовах ізоляції людей від іншого суспільства протягом тривалого періоду часу підпорядкувати їх строго регламентованим нормам поведінки. У таких оточеннях індивіди піддаються процедурам ресоциализации, в ході яких їх систематизований прагне позбавити від колишніх ролей і переконань і нав'язати нові ролі. Початковий етап перебування в таких організаціях часто має на увазі пригнічення особи. Індивідів розлучають з сім'ями і друзями, що втілюють для них зв'язок з їх колишніми соціальними ролями. Їх привчають до організаційних правил і внутрішньої дисципліни, відбираючи особисті речі і одяг, пов'язані із звичним чином життя. За допомогою однакових стрижок, форменого або стандартного одягу встановлюється приналежність людей до нової інституціональної структури. Часто гідність новачків всіляко ущемляється - їх примушують виконувати брудну або принизливу роботу, піддають образливим епітетам (соціологи називають таку процедуру "церемонією деградації"). Усе це робить індивідів психологічно і емоційно сприйнятливими до тих ролей і принципів, прийняття яких вимагають від них примусові формальні організації (див. гл. 5).

Індивіди також вступають у формальні організації, створені з практичними цілями, - в утилітарні організації. Університети, корпорації, фермерські асоціації, профспілки, урядові і приватні фонди належать до формальних організацій, створених людьми для виконання насущних повсякденних завдань.

Утилітарні організації є чимось середнім між добровільними і примусовими організаціями: членство в них не є ні повністю добровільним, ні виключно обов'язковим. Приміром, ніхто не примушуватиме вас поступити на роботу в корпорацію, але якщо вам знадобляться кошти для існування, вам просто необхідно буде погодитися на цю посаду.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 279 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...