Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конформізм



Групове мислення підтверджує наявність потужного громадського тиску, що характерного для групових оточень і чинить дію на погляди членів групи. Хоча подібний тиск впливає на нашу поведінку, часто ми цього не усвідомлюємо. Музафер Шериф уперше продемонстрував це положення на прикладі оптичного обману.

Людям, що бачать маленьку, фіксовану світлову пляму в темній кімнаті, здається, що воно коливається на всіх напрямках. Проте думки окремих людей про переміщення світлової плями розрізняються. Спочатку Шериф показував пляму світла кожному випробовуваному окремо і реєстрував їх відповіді. Потім він зібрав в групи людей з різними думками і знову попросив їх подивитися на світлову пляму і повторити свої спостереження вголос. У цих обставинах думки людей почали схилятися у бік групових стандартів. Пізніше, коли Шериф знову розмовляв з цими ж людьми один на один, вони вже не повернулися до своїх первинних відповідей, а продовжували дотримуватися групових стандартів. Примітно, що більшість випробовуваних заявили, що прийшли до цієї думки самостійно і групова оцінка ніяк на них не вплинула.

Соломон Эш попросив випробовуваних у своєму експерименті порівняти прямі лінії однакової довжини, утворені за допомогою карт з двох колод, розкладених в центрі кімнати. Він попросив членів декількох груп по дев'ять чоловік в кожній вимовити відповіді вголос. У Эша була попередня домовленість з більшістю учасників експерименту, і вони одностайно дали неправильні відповіді в деяких тестах. Незважаючи на те що правильна відповідь буквально лежала на поверхні, майже третина випробовуваних зробила помилки в судженнях, ідентичні або схожі з навмисно помилковою думкою більшості. Принаймні по одному з дослідів співпала думка приблизно 3/4 усіх випробовуваних. Таким чином Эш продемонстрував, що деякі індивіди погоджуються з думкою групи, навіть якщо для цього їм доводиться не вірити власним очам.

Коли індивіди потрапляють в повну залежність від групи, вони здатні жертвувати власною незалежністю і послабляти контроль над своїм тілом і вчинками. Усе це свідчить про вирішальну роль груп в нашому житті, особливо тих, в яких проходить розвиток нашої особистості і в діяльності яких ми беремо щоденну участь. Такі групи можуть функціонувати як тоталітарні інститути.

Назад Зміст Вперед




Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 230 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...