Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Формальні організації



Сучасні суспільства стають усе більш складними системами, і відповідно до цього ускладнюються вимоги, що пред'являються до функціонування груп. Як відзначалося вище, громадські організації традиційних суспільств грунтувалися на родинних зв'язках. Розподіл праці був примітивним; люди належали одній культурі; формальних законів не існувало. Сучасні суспільства складаються з мільйонів людей і вже не в змозі спиратися виключно на первинні групові структури в досягненні соціальних цілей. Продукти харчування повинні вироблятися, перероблятися і транспортуватися на значні відстані для постачання населення великих міст. Члени великих різнорідних співтовариств більше не можуть розраховувати на членів сім'ї або сусідів в питаннях закріплення групових норм і стандартів. Діти більше не можуть здобувати освіту "природним чином", як вони вчаться ходити і говорити. А наукова медицина в союзі з лікарськими технологіями, що ускладнилися, забезпечує ефективніше лікування, ніж народні засоби. Для виконання цих і багатьох інших завдань людям потрібно групи, що створюються спеціально для досягнення конкретних цілей. Такими групами є формальні організації. До них відносяться розгалужені державні структури - від місцевих муніципальних до федеральних урядових організацій, великі транснаціональні корпорації, великі університети, лікарні, професійні спілки і фермерські асоціації. Сучасне суспільство - це хитросплетіння формальних організацій, які виникають, розпадаються, реорганізуються, зливаються і вступають один з одним в незліченні взаємодії. Хоча існування формальних організацій обчислюється тисячоліттями, починаючи з прадавніх держав, таких, як Месопотамія, Єгипет, Китай, тільки останніми роками вони придбали такий масштаб. Недивно, що соціолог Роберт Престхас називає сучасне суспільство організаційним суспільством.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 200 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...