Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Спонтанний пневмоторакс



Спонтанний пневмоторакс – невідкладний стан, який характеризують проникненням повітря в плевральну порожнину внаслідок порушення цілісності плевральних листків в результаті утворення сполучення з атмосферою через дефекти в легеневій тканині (наприклад, розрив були), трахеї і бронхах або через поранення грудної клітки з розривом парієтального листка плеври. Залежно від патогенезу виокремлюють три клініко- рентгенологічні варіанти спонтанного пневмотораксу: відкритий, закритий і клапанний.

Відкритий пневмоторакс. Якщо сполучення між плевральною порожниною і альвеолярним простором через дефект вісцеральної плеври зберігається на вдиху і видиху, це призводить до розвитку відкритого пневмотораксу – повітря вільно проникає в плевральну порожнину під час вдиху, а під час видиху – виходить. Легені спадаються, органи середостіння не зміщуються.

Закритий пневмоторакс. Сполучення між плевральною порожниною і альвеолярним простором носить тимчасовий характер і спонтанно припиняється, через те нові порції повітря в плевральну порожнину не надходять. Такий пневмоторакс може закритися природним шляхом (якщо об’єм повітря не перевищує 1,5л). Штучний лікувальний пневмоторакс є закритим.

Клапанний пневмоторакс. Якщо дефект вісцеральної плеври відкривається на вдиху і закривається на видиху, формується клапанний (напружений, вентильний) пневмоторакс – повітря проникає в плевральну порожнину під час вдиху, а під час видиху не виходить. Причому, після кожного дихального циклу збільшується об‘єм повітря в плевральній порожнині. внутрішньоплевральний тиск зростає і перевищує атмосферний, тобто стає позитивним. Збільшений тиск зміщує середостіння у здоровий бік. якщо не евакуювати повітря, то виникає синдром стиснення, наприклад, великих судин, нервових сплетінь і порушення важливих функцій організму.

Клініка. Клапанний спонтанний пневмоторакс, як інші його різновиди, зазвичай розвивається на фоні повного благополуччя або задовільного стану хворого. Раптово виникає біль в грудній клітці, задишка, тахипное, тривога і слабкість. Характер задишки інспіраторний, хворий хоче вдихнути, а не може. виявляють асиметрію грудної клітки, особливо під час дихальних рухів, розширення міжреберних проміжків на боці ураження. Розвивається ціаноз. Пульс частий, артеріальний тиск знижений.

Закритий пневмоторакс зазвичай не створює загрози для життя пацієнта і може проявлятися інспираторною задишкою, яка самостійно проходить у міру розсмоктування повітря.

Діагностика. Діагноз підтверджується після ренгенологічного дослідження. Аналогічну картину захворювання спостерігають під час виконання комп‘ютерної томографії, а клапанний пневмоторакс виявляється навіть після ультразвукового дослідження грудної клітки за наявності повітря в плевральній порожнині.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 250 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...