Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика вакцинальных препаратів



Для проведення активної імунізації використовують різні види біологічних препаратів, головними з який є вакцини й анатоксини. У даний година для профілактики інфекційних захворювань застосовують наступні типи вакцин (табл. 7):

1. Вакцини, що включають цільні убиті мікроорганізми, наприклад, коклюшна, брюшнотифозная, холерна (бактерійні вакцини) чи инактивированные вірусні вакцини — грипозна, полиомиелитная вакцина Солка.

2. Анатоксини, що містять инактивированный токсин, вироблюваний мікробом-збудником, наприклад, дифтерійний, правцевий анатоксини.

3. Вакцини, що складаються з живих аттенуированных (ослаблених) вірусів: корева, паротитная, грипозна, полиомиелитная й інші.

4. Вакцини, що містять перехресно реагуючі живі мікроорганізми, иммунологически зв'язані зі збудником даного захворювання, алі при введенні людині зухвалі ослаблену інфекцію, що захищає від більш важкої. До цього типу відноситься віспяна вакцина (з вірусу коров'ячої віспи) і вакцина БЦЖ (з мікроба, що викликає туберкульоз рогатої худоби).

5. Хімічні (молекулярні) вакцини, що складаються з фракцій убитих мікроорганізмів (черевнево-тифозно-паратифозних, пневмококів, менингококков).

6. Генноинженерные рекомбинантные, субъединичные, поліпептидні, хімічно синтезовані й інші вакцини, створені з використанням новітніх досягнень біотехнології.

7. Асоційовані вакцини, до складу яких входити трохи моновакцин.

Прикладом асоційованих вакцин, що використовуються в даний година для імунізації дітей, є широко застосовувана в усьому світі Акдс-вакцина, а також застосовувані в ряді закордонних країн паротитно-коревая і краснушно-паротитно-коревая вакцини. Особливо ефективні так називані адсорбовані препарати, тобто обложені на колоїдних субстратах (гідрат окису алюмінію, фосфат алюмінію).

До складу вакцин обов'язково входять:

1. Активні чи иммунизирующие антигени;

2. Рідка основа;

3. Консерванти, стабілізатори, антибіотики;

4. Допоміжні засоби

Як активний антиген можуть виступати живі чи віруси фрагмент генома збудника, що кодує вироблення специфічних антигенів (рекомбинантные вакцини). У деяких вакцинах у якості иммунизирующего антигену виступає єдиний очищень компонент збудника (наприклад, Hвs антиген вірусу гепатиту В) в інші — повний комплекс у виді самого збудника.

Tаблица 7





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...