Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Управлінська діяльність як система



З середини століття системний підхід почав розглядатись як ме­тодологічна основа управління, в тому числі й освітою. Він дозволяє розглядати, по-перше, організацію як систему, а, по-друге, представити у вигляді системи управлінську діяльність. Цим проблемам присвячено

багато науково-методичних досліджень та розробок Г. В. Єльнікової, Ю. А. Конаржевського, В. С. Пікельної та багатьох інших вчених в галузі освіти. Концепція системного підходу практично реалізується керівниками навчальних закладів.

Завдання

Встановити ознаки управління як системи за основними ознаками:

1. Наявність мети: створити умови для досягнення мети організації, забезпечити оптимальне функціонування та розвиток.

2. Наявність складових елементів, компонентів, частин, з яких утво­рюється система: аналіз, планування, організація, контроль, регу­лювання (тобто — функції управління).

3. Наявність зв'язків між елементами — структура: функції, послідовно змінюючи одна одну утворюють управлінський цикл; кожна функ­ція має своє місце в структурі управлінської діяльності; порушення цього впливає на ефективність діяльності.

4. Наявність функціональних завдань кожного елементу, які не дублю­ються: кожна функція спрямована на досягнення загальних цілей управління, проте має свої конкретні цілі та специфічні завдання (порівняйте: планування і контроль).

5. Енергетика системи, за рахунок якої вона діє; керованість та са-мокерованість: діяльність керівника, його права та обов'язки ви­значені нормативно відповідно до посади; є офіційне призначення на посаду — це забезпечує певну керованість діяльності управлінця; проте основний зміст, добір форм та видів робіт керівник визначає сам; вступає у дію самоменеджмент.

6. Зв'язки із зовнішнім середовищем: залежність діяльності керівника від кадрів, умов фінансування, матеріальної бази організації, со­ціального замовлення та інших чинників є беззаперечною.

7. Система як цілісність має властивості, відмінні від властивостей її елементів: управлінська діяльність в цілому значно глибша, складніша за окремі функції, має інтегративні властивості.

Реальні переваги системного підходу до управління навчальним за­кладом

Уміння керівника бачити безліч структурних елементів школи як системи дозволяє: 1. Висвітлити недорозвиненість, слабкі місця, ліквідація яких підви­щить ефективність функціонування системи.

2. Бачити школу в цілому, комплексно (з висоти птичого польоту), а, відтак, краще прослідковується перспективність, стратегія, можна своєчасно підвищувати рівень цілісності.

3. Пізнавати школу з різних аспектів, що дозволяє поглиблювати знання про неї.

Таким чином:

• Системний підхід передбачає усвідомлення керівником навчаль­ного закладу як системи.

• Управління навчальним закладом як соціально-педагогічною системою повинно мати системний характер.

• Оволодіння системним підходом до управління навчальним за­кладом як системою є підґрунтям ефективності діяльності закладу та керівника.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 542 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...