Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Які штрафні санкції сплачують юридичні і фізичні особи за порушення



вимог з охорони праці?

Згідно з Законом України «Про охорону праці» (ст.43) за порушення законодав­ства з охорони праці, невиконання розпоряджень посадових осіб органів державного нагляду юридичні та фізичні особи притягуються до сплати штрафу в такому порядку:

- максимальний розмір штрафу не може перевищувати п'яти відсотків місячного фонду заробітної плати юридичної чи фізичної особи, яка використовує найману працю;

- несплата штрафу може тягнути за собою нарахування пені на суму штрафу в розмірі двох відсотків за кожен день прострочення.

До штрафних санкцій юридичні та фізичні особи, які використовують найману пра­цю, притягуються органами державного нагляду за охороною праці, у разі порушення законодавства про охорону праці, невиконання розпоряджень посадових осіб органів державного нагляду з питань безпеки, охорони праці і виробничого середовища.

Застосування штрафних санкцій до посадових осіб і працівників за порушення за­конів та інших нормативно-правових актів здійснюється відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення. Особи, на яких накладено штраф, вносять його в касу підприємства за місцем роботи.

Рішення про стягнення штрафу може бути оскаржено у місячний строк у супово­му порядку.

Кошти від застосування штрафних санкцій зараховуються до Державного бюдже­ту України.

За яких обставин настає страховий випадок державного соціального страхування від нещасних випадків та профзахворювань на виробництві?

Страховий випадок державного соціального страхування настає тоді, коли нещас­ний випадок стався при:

- виконанні трудових обов'язків на робочому місці, на території підприє­мства або у іншому місці протягом робочого часу, починаючи з момен­ту приходу робітника на підприємство до його виходу, який має фіксу­ватися відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку, або за дорученням роботодавця у неробочий час, у вихідні та святкові дні.

- проїзді на роботу чи з роботи на транспортному засобі підприємства.

- використанні власного транспортного засобу в інтересах підприєм­ства за дорученням роботодавця;

- провадженні дій в інтересах підприємства, які не входять до виробни­чих обов'язків потерпілого.

Страховий випадок настає тоді, коли настали нещасні випадки чере з:

- ліквідацію аварій, пожеж та наслідків стихійного лиха на виробничих об'єктах і транспортних засобах.

- надання підприємством шефської допомоги.

- перебування на транспортному засобі,на території вахтового сели­ща, при змінному відпочинку, якщо причина нещасного випадку пов 'я­ зана з виконанням трудових обов'язків або з дією небезпечних чи шкідли­вих виробничих чинників середовища.

- прямування до об'єкта обслуговування за затвердженими маршрута­ми або будь-якого об'єкта за дорученням роботодавця.

- прямування до місця відрядження або у зворотному напрямку.

- настання природної смерті під час перебування на підземнихроботахабо після виходу на поверхню внаслідок гострої серцево-судинноїнедостатності.

- скоєння самогубства, пов'язане з перевищення строку перебування в рейсі, обумовленого колективним договором, або настання природної смерті внаслідок впливу психофізіологічних, небезпечних шкідливих виробничих чинників на суднах морського та рибопромислового флотів.

- зникнення працівника, пов'язане з можливістю нещасного випадку з ним під час виконання трудових обов'язків (після оголошення його по­мерлим у судовому порядку).

- заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або вбивства під час виконання працівником трудових обов'язків незалежно від порушення кримінальної справи.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...