Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Як розслідуються виробничі аварії?



Відповідно до Порядку (постанова КМУ № 1112 від 25.08.2004 р.), аварії поділя­ються на дві категорії

I категорія - це аварії, унаслідок яких загинула 5 чи травмовано 10 і більше осіб або стався викид небезпечних речовин за межі санітарно-захисної зони підприємства, а концентрація забруднюючих речовин у навколишньому середовищі перевищила 10 разів. Сюди належать аварії, внаслідок яких зруйновано будівлі, споруди, що створило загрозу для життя й здоров'я значної кількості людей.

II категорія - це аварії, внаслідок яких загинуло до 5 осіб або травмовано від 4 до 10 осіб, або зруйновано будівлі, що спричинило загрозу для життя й здоров'я пра­цівників де працює більше 100 осіб.

Очевидець аварії має негайно повідомити керівника робіт, який у свою чергу зо­бов'язаний повідомити роботодавця, котрий вводить у дію план ліквідації аварії, вжи­ває заходи щодо рятування потерпілих і надання їм медичної допомоги та здійснює заходи запобігання подальшим негативним наслідкам аварії.

Роботодавець має негайно повідомити про аварію Держгірпромнагляд, орган до сфери управління якого належить підприємство, місцеву держадміністрацію, штаб цивільної оборони з надзвичайних ситуацій, прокуратуру й відповідний профспілковий орган, а у разі Травмування або загибелі людей - Фонд соціального страхування.

Розслідування аварій здійснюють комісії, які утворюються:

- при аваріях І категорії - наказом центрального органу виконавчої влади чи місцевої держадміністрації за узгодженням з органами державного нагляду і МНС;

- при аваріях II категорії - наказом керівника органу, до сфери управління якого належить підприємство, після узгодження з відповідними органами.

Комісія при розслідуванні визначає категорію аварії, встановлює характер її наслідків, з'ясовує причини її виникнення, чинники порушення законодавчих та норма­тивних актів, правил експлуатації та технічних регламентів, встановлює особу, яка несе відповідальність за виникнення аварії, і розробляє заходи щодо подальшого запо­бігання аваріям.

Акт розслідування складається за формою Н-5 з включенням відповідних доку­ментів аналогічно акт спецрозслідування протягом десяти днів. Матеріали розсліду­вання після його закінчення у п'ятиденний термін надсилаються до прокуратури та інших органів, які брали участь у розслідуванні.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 269 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...