Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Які причини травматизму та професійних захворювань?



Відповідно до існуючої класифікації існує 3 групи причин виробничого травматиз­му:

- організаційні - неякісний інструктаж, відсутність відповідних інструкцій, незадовільна організація праці, нераціональні способи роботи, відсутність узгоджених дій, проектів робіт, нагляду і контролю, ЗіЗ, спецодягу і т. ін.

- технічні - проектно-конструкторські, технологічні недоліки, несправне і не­задовільне технічне обслуговування, невідповідність енергетичних та тех­нологічних параметрів, недосконалість технологічного процесу, відсутність блокувальних та сигналізаційних систем і т. ін.

- психофізіологічні - невідповідність умов праці анатомо-фізіологічним і психологічним особливостям організму людини, хворобливі стани, високий ступінь ризику, втома і т. ін.

У деяких випадках виділяють ще і санітарно-гігієнічні причини - погані метеоумови, низький рівень освітлення, високий рівень шуму і вібрації або інші, але всі вони зумовлені насамперед неправильною організацією виробничого процесу, а відтак по­вністю залежать від управлінських здібностей роботодавця або адміністрації підпри­ємства.

Які бувають причини нещасних випадків відповідно до статистичної звітності?

Відповідно до статистичної звітності причини нещасних випадків класифікуються

1. Конструктивні недоліки машин, механізмів, обладнання й інструменту, за­хисних та запобіжних пристроїв.

2. Несправність машин, механізмів, обладнання, пристроїв та інструментів.

3. Незадовільний технічний стан будівель та їх елементів.

4. Недосконалість технологічних процесів.

5. Порушення технологічних процесів.

6. Порушення правил дорожнього руху.

7. Незадовільна організація робіт, порушення режимів праці і відпочинку, неза­довільна організація і утримання робочих місць, території, порушення правил безпеки адміністрацією.

8. Незастосування засобів індивідуального захисту з причин їх несправності, невідповідності або відсутності спецодягу, спецвзуття і 313.

9. Недоліки навчання й інструктування працівників з питань безпечних прийомів праці, відсутність необхідних навичок.

10. Використання працівників не за призначенням.

11. Інші причини.

Як складається звітність про нещасні випадки?

На підставі актів про нещасні випадки складається державна статистична звітність про потерпілих при нещасних випадках за формою, затвердженою Держкомстатом.

За підсумком кварталу, півріччя й року роботодавець проводить аналіз причин травматизму й профзахворювань та розробляє і здійснює заходи щодо запобігання подібним випадкам.

Підприємства та Фонд соціального страхування ведуть облік нещасних випадків, що пов'язані з виробництвом.

Центральні органи виконавчої влади, Держгірпромнагляд ведуть оперативний облік нещасних випадків, пов'язаних з виробництвом, потерпілих унаслідок групових випадків та випадків із смертельним наслідком.

Департамент пожежної безпеки МНС веде облік потерпілих під час пожеж, а дер­жавна санітарно-епідеміологічна служба та робочі органи виконавчої дирекції Фонду соціального страхування - облік потерпілих від гострих професійних захворювань або отруєнь.

У формі статистичної звітності вказують число днів неявок у зв'язку з тимчасо­вою непрацездатністю потерпілих при нещасних випадках на виробництві і затрати на заходи з охорони праці за звітний період.

Звітність про потерпілих при нещасних випадках на виробництві підписують робо­тодавець, головний бухгалтер і голова профспілкового комітету.

Як складається акт про нещасний випадок на виробництві?

Акт про нещасний випадок на виробництві за формою Н-1 складається відповідно до Порядку про розслідування і облік нещасних випадків на виробництві і служить первинним документом для аналізу їх причин і розробки заходів щодо їх усунення.

В акті крім адресних даних про підприємство наводять відомості про потерпілого (п. 4-7); стаж роботи потерпілого на основній професії, а також професію, при вико­нанні якої виник нещасний випадок (п. 8); проходження потерпілим інструктажів, на­вчання та атестації (п. 9); точно вказують час виникнення події (п. 10); докладно опи­сують обставини нещасного випадку (п. 11); причини нещасного випадку (п. 11.2); заходи по усуненню причин нещасного випадку (п. 12); наслідки нещасного випадку (п. 15), у тому числі матеріальні збитки.

Акт підписують керівник структурного підрозділу і бухгалтер відповідного підроз­ділу. Затверджує акт за формою Н-1 роботодавець.

Як описати обставини нещасного випадку?

При розслідуванні нещасних випадків методика описання обставин події наводиться в акті спеціального розслідування Н-5.

Спочаткувизначають прізвище потерпілого, об'єкт (машину, підрозділ) роботи і трудову операцію, яку виконував потерпілий на момент події. Після цього наводиться коротка характеристика місця події, дії потерпілого та інших осіб, що мають відно­шення до нещасного випадку, а також умови праці, за яких виникла дія чинника на людину, визначають, які саме були скоєні порушення правил і норм з охорони праці при експлуатації того чи іншого обладнання. Після наведеного описують характер травмування, його важкість, попередній діагноз і заходи, вжиті для надання першої допомоги.

При описуванні обставин нещасного випадку необхідно точно і правильно визначити дії потерпілого або інших осіб, внаслідок яких скоїлася подія. Для цього необхідно проаналізувати обставини і відповісти на такі запитання: в якому місці і де саме відбувалася подія (обставини місця); для чого і з якою метою відбувалася дія (обставини мети); що стало причиною виникнення певних дій і чому вони відбувалися (обставини причин); як саме і яким чином виконувався трудовий процес (обставини способу дій); коли відбувалася дія (обставини часу).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 241 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...