Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Для чого потрібен аналіз виробничого травматизму?



У випадку незадовільного стану умов праці на робочих місцях виробничі фактори можуть чинити негативний вплив на працюючих і призводять до травматизму або професійних захворювань.

Аналіз виробничого травматизму потрібен для того, щоб виявити причини нещас­них випадків як в масштабах окремої галузі господарювання, так і в масштабах відом­ства. Шляхом проведення такого аналізу на виробництві виявляються джерела трав­матизму та основні причини, що викликали небажану подію.

Причини, що призводять до травматизму бувають побічними і безпосередніми. Побічні причини, що обумовлюють настання нещасного випадку, можуть бути виявлені ще за довго до його виникнення. Безпосередні причини передують нещасному випадку тому їх неможливо виявити завчасно.

Побічними і безпосередніми причинами нещасних випадків можуть бути матеріальні чинники і особисті якості людини, особливо стійка і необережна її поведінка, що наражає людину на небезпеку.

У процесі аналізу причин виробничого травматизму необхідно встановити всі основні супутні причини, які призвели до нещасного випадку, починаючи від характеру виробничих умов до поведінкової реакції людини, яка виконувала трудовий процес.

При аналізі та розслідуванні нещасних випадків об'єм інформації, який фіксується в акті, має бути достатнім і обґрунтованим, щоб точно і достеменно встановити обставини та причини його виникнення. Підраховані показники виробничого травматизму застосовуються для визначення динаміки їх росту чи зниження, для порівняння їх між окремими підрозділами, галузями та відомствами.

Які методи аналізу виробничого травматизму застосовують на

підприємствах?

Найбільш поширеними методами аналізу виробничого травматизму і професій­них захворювань є: технічний, груповий, топографічний, монографічний і статистич­ний.

Що таке технічний метод аналізу виробничого травматизму?

Технічний метод використовується для визначення умов безаварійної та надійні експлуатації обладнання, машини та устаткування і встановлення рівня їх шкідливих чинників.

Важливе значення при цьому мають інженерні розрахунки на міцність і стійкість споруд, устаткування і т. ін. Для отримання даних про надійність проводяться спе­ціальні випробування підйомно-транспортних машин, посудин підтиском і ін. Терміни і порядок проведення випробувань регламентовані нормативами, за яких обладнання перевіряється в умовах регламентованих перевантажень.

Для характеристики умов виробничого середовища і порівняння його параметрів з нормативами використовують хімічні, фізичні або фізико-хімічні методи аналізу, рівнів шуму, вібрації освітлення іт. ін. Виявлені цими методами дані про небезпечні і шкідливі чинники дають підставу для визначення необхідних заходів та засобів, спрямованих на підвищення рівня надійності та безпеки праці.

Що таке груповий метод аналізу травматизму?

Груповим методом встановлюють причини і ступінь повторюваності нещасних випадків за відповідний проміжок часу. Цим методом вивчається велика кількість нещасних випадків на конкретному об'єкті, що дозволяє визначити джерела небезпе­ки, їх причини та розробити заходи запобігання.

При груповому методі аналізуються нещасні випадки,які найчастіше повторю­ються в одних і тих же умовах. Цим методом користуються науково-дослідні інститу­ти з проблем охорони праці, за матеріалами яких розробляються правила і норми без­пеки праці.

В чому полягає топографічний метод?

Топографічний метод аналізу причин виробничого травматизму полягає у тому, що на плані дільниці відмічають місця,де трапилися нещасні випадки. Якщо на певних робочих місцях вони періодично повторюються, то це свідчить про недосконалу органі­зацію режиму праці і неблагополучність зазначених місць.

Концентрація нещасних випадків на таких робочих місцях дає підставу робото­давцю вжити необхідних засобів для з'ясування істинних причин нещасних випадків з метою розробки відповідних заходів. Перевагою топографічного методу аналізу є його простота, зручність та наочність.

Як проводиться монографічний метод аналізу травматизму?

Цей метод передбачає детальне обстеження об'єктів, що експлуатуються або тільки проектуються чи будуються, з метою виявлення явних чи потенційних небез­пек. Він застосовується для визначення причин нещасних випадків, що виникли у склад­них виробничих умовах, для чіткого визначення запобіжних заходів.

Монографічним методом виявляють не тільки причини нещасних випадків,що тра­пилися раніше, а й потенційні небезпеки й шкідливі чинники, що можуть призвести до порушення нормального робочого процесу та неадекватної реакції працюючих.

Цим методом детально вивчаються виробничі обставини,умови праці,особливості технологічного процесу, стан машин, обладнання і т. ін. Для визначення причин нещас­них випадків потерпілих групують за професіями, статтю, віком і стажем роботи, а травми поділяють за видами робіт і характером дій травмуючих чинників, часом їх виникнення і характером пошкоджень.

Результати монографічного методу аналізу на однорідних виробництвах викорис­товуються при реконструкції або проектуванні однотипних за характером виробництв чи технологічних процесів.

Як проводиться статистичний метод аналізу травматизму?

Статистичний метод аналізу виробничого травматизму застосовується для виз­начення кількісних показників, які характеризують загальний рівень травматизму. В основі статистичного методу лежить вивчення нещасних випадків за актами по формі Н-1. Для цього застосовують відносні величини - показники (коефіцієнти) частоти, тяжкості й загальних втрат непрацездатності.

Показник частоти (Пч) характеризує кількість нещасних випадків, що припадає на кожну 1000 працюючих за певний період часу і визначається за формулою:

де Т - загальна кількість травм за звітний період (півроку, рік), встановлюється по закритих лікарняних листах;

П - середня кількість працюючих за той же самий період.

Показник важкості травматизму (Пв) характеризує загальну тяжкість травм про­тягом періоду,що аналізується. Ця величина показує скільки днів непрацездатності припадає на одну травму, і визначається за формулою:

де Д- сумарна кількість днів тимчасової непрацездатності по всіх нещасних випад­ках, врахованих за звітний період.

Загальний рівень виробничого травматизму (П3) обчислюють за формулою:

Цей показник враховує кількість днів непрацездатності на 1000 працюючих за звітний період.

Порівняння обчислених показників дає можливість виявити найбільш несприят­ливі умови і вжити відповідні заходи для запобігання виробничому травматизму і ство­рення здорових і безпечних умов праці.

Які матеріальні збитки від нещасних випадків визначають у звітності?

У статичній звітності вказують:

- виплати за листками непрацездатності;

- вартість зіпсованого обладнання, інструмента і матеріалів;

- вартість зруйнованих будівель, споруд та інші витрати.

Які бувають матеріальні збитки від виробничого травматизму?

До основних елементів, які становлять матеріальні збитки виробничого травма­тизму за звітний період, належать:

- виплата потерпілим за листками непрацездатності (П1);

- пенсія, призначена потерпілому в зв'язку з травмою (П2);

- пенсія, призначена близьким родичам потерпілого у зв'язку з втратою годувальника (П3,);

- допомога при тимчасовому переведенні працівника на іншу роботу в зв'язку з травмою (П4);

- відшкодування збитку працівнику при частковій втраті працездатності(П5);

- затрати роботодавця на професійну підготовку працівника, якого прий­мають замість вибулого у зв'язку з травмою (П6);

інші збитки (П7).

Шляхом підсумування визначених складових показників можна підрахувати за­гальні матеріальні витрати (в гривнях):

Статистика свідчить, що найбільший процент матеріальних витрат від виробни­чого травматизму становлять виплати за лікарняними листками непрацездатності (понад 50 %).

Приблизні матеріальні збитки виробничого травматизму можна визначити за фор­мулою:

де Пм.з. - загальні матеріальні збитки;

Дн - загальна кількість днів непрацездатності за звітний період;

3СР - середня заробітна плата потерпілих;

1,5 - коефіцієнт, який враховує матеріальні витрати.

Одержані показники застосовують для визначення економічної ефективності заходів запобігання виробничому травматизму.

Як відшкодовується шкода заподіяна здоров'ю працівника внаслідок

нещасного випадку?

Таке відшкодування шкоди здійснює Фонд соціального страхування від нещасних випадків відповідно від втрати професійної працездатності.

- У разі тимчасової втрати працездатності середній заробіток обчислюється із заробітку за два останні повні календарні місяці. Допомога відшкодовується за лікар­няним листком у розмірі 100 відсотків середнього заробітку. При цьому перші п'ять днів тимчасової непрацездатності оплачує роботодавець із коштів підприємства.

- У разі стійкої втрати професійної працездатності - не менше від суми, визначе­ної з розрахунку середньомісячного заробітку потерпілого за кожний відсоток втрати ним професійної працездатності, але не вище за чотирикратний розмір граничної суми заробітної плати (доходу).

- У разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку або професійного зах­ворювання - не менше п'ятирічного заробітку працівника на його сім'ю і, крім того не менше однорічного заробітку на кожного утриманця померлого, а також на його дити­ну, яка народилась після його смерті.

Страхові виплати потерпілому під час його професійної реабілітації здійснюють щомісячно в розмірі середньомісячного заробітку протягом строку, визначеного про­грамою реабілітації.

Потерпілому, який став інвалідам, не рідше одного разу на три роки, а інвалідам І групи - щороку безплатно за медичним висновком надається путівка для санаторно- курортного лікування.

Моральна (немайнова шкода), заподіяна виробничими умовами, яка не спричини­ла втрати професійної працездатності, відшкодовується Фондом соціального страху­вання від нещасних випадків у формі одноразової страхової виплати в розмірі, що не перевищує двохсот розмірів мінімальної заробітної плати.

Відповідно до колективного договору розмір одноразової допомоги може бути більшим. Крім того роботодавець відшкодовує потерпілому витрати на медичну та соціальну допомогу.

Законодавством передбачено зменшення, але не більше 50 відсотків розміру од­норазової допомоги тоді коли виробнича травма сталася внаслідок порушення потер­пілим нормативних актів про охорону праці.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 695 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...