Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Касові операції на підприємстві: порядок приймання і видачі готівки



Організація касових операцій на підприємстві регламен­тується "Порядком ведення касових операцій у народному господарстві України" (розділ II). Касові операції оформля­ються документами, типові міжвідомчі форми яких затверд­жені Міністерством статистики України за згодою з НБУ і Міністерством фінансів України і мають застосовуватися без змін на всіх підприємствах незалежно від їх відомчого підпо­рядкування і форми власності.

Прийом, зберігання і витрачання готівки підприємствами здійснюється через касу.

Касові операції на підприємстві проводить касир, який несе повну матеріальну відповідальність за збереження готівки і за можливі втрати у зв'язку з неправильним збереженням цінностей. Касир — службова особа, яка безпосередньо вико­нує касові операції. При прийомі на роботу підприємство укла­дає з касиром угоду про його індивідуальну матеріальну відповідальність. Касир не має права передовіряти виконання своєї роботи будь-яким іншим особам.

Приймання готівки касою підприємства проводиться за прибутковими касовими ордерами (ф. КО-1), підписаними го­ловним бухгалтером або особою, ним уповноваженою. Вида­ча готівки проводиться за видатковими касовими ордерами (ф. КО-2) або за іншими належно оформленими документами (платіжні відомості, заявки на видачу грошей, рахунки тощо). Касові ордери до передачі у касу реєструються бухгалте­рією в журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів.

Невитрачена готівка, видана під звіт (на витрати, пов'язані із службовими відрядженнями), має бути повернута до каси підприємства не пізніше 3 днів після закінчення строку, на який її було видано. Особи, які одержали готівку під звіт, зо­бов'язані подати до бухгалтерії підприємства звіт про витра­чені суми.

Касир повинен видавати гроші тільки особі, вказаній у ви­датковому ордері або документі, що його замінює. В окремих випадках можлива видача грошей за дорученням, оформле­ним у встановленому порядку.

Оплата праці, виплата допомог у зв'язку тимчасовою не­працездатністю, стипендій і премій здійснюється касиром за платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями, без скла­дання видаткового касового ордера на кожного отримувача. В аналогічному порядку може оформлятися також видача де­понованих сум. Депоновані кошти (лат. сіеропеге — відклада­ти, здавати на зберігання) — внесення грошових сум (напри­клад невиплаченої заробітної плати, допомоги, стипендії) на збереження в установу банку, де підприємство має розрахун­ковий рахунок.

Жодних підчисток, помарок або виправлень, навіть обумов­лених, у прибуткових і видаткових касових ордерах не допус­кається. Приймання і видача грошей за касовими ордерами може проводитися тільки в день їх складання.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 455 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...