Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Касові операції на підприємстві: порядок ведення касової книги і зберігання грошей. Каса



Усі надходження і видачі готівки підприємства врахову­ють у касовій книзі. Касова книга — це книга встановленої форми, в якій відображаються операції з готівкою. Кожне підприємство, що має касу, веде тільки одну касову книгу, яка має бути пронумерована, прошнурована і опечатана сургуч­ною або мастичною печаткою.

Записи в касовій книзі ведуться у двох примірниках; другі примірники аркушів мають бути відривними і слугують звітом касира.

Щоденно, в кінці робочого дня, касир підбиває підсумки операцій за день, виводить залишок грошей у касі на наступ­не число і передає до бухгалтерії як звіт касира другий відрив­ний аркуш (копію записів у касовій книзі за день) з прибут­ковими і видатковими касовими документами під розписку в касовій книзі.

Контроль за правилами ведення касової книги покладається на головного бухгалтера підприємства.

Касова книга є реєстром аналітичного обліку грошей у касі. Синтетичний облік ведеться за рахунком 50 "Каса": в дебеті цього рахунка відображають надходження грошей у касу; в кредиті — виплату грошей із каси.

Кожне підприємство для здійснення розрахунків готівкою повинно мати касу. Касою називається спеціально обладнане ізольоване приміщення, призначене для приймання, видачі і тимчасового зберігання готівки. Керівник підприємства зобо­в'язаний обладнати касу і забезпечити зберігання грошей у приміщенні каси, а також під час доставки їх з установи бан­ку та здачі в установу банку і несе за це відповідальність у встановленому відповідним законодавством порядку.

НБУ рекомендує проведення комплексу заходів щодо за­безпечення схоронності грошових коштів при їх зберіганні і транспортуванні. Так, до ведення касових операцій і транс­портування грошових коштів не допускаються особи: які ра­ніше притягалися до кримінальної відповідальності; яким пред'явлені звинувачення у здійсненні злочину; які стражда­ють хронічними психічними захворюваннями; які система­тично порушують громадський порядок; які зловживають спиртними напоями або вживають наркотичні речовини.

Приміщення каси має бути ізольоване, а двері до каси під час здійснення операцій – замкнені з внутрішнього боку. Доступ до приміщення каси особам, які не причетні до її роботи, забороняється.

Конкретні вимоги щодо технічного укріплення приміщень кас підприємств і обладнання їх засобами охоронно-пожеж­ної сигналізації наводяться у додатку до Порядку ведення касових операцій у народному господарстві України.

Уся готівка і цінні папери на підприємствах зберігаються, як правило, у вогнетривких металевих шафах. Зберігання в касі готівки та інших цінностей, що не належать даному підприємству, забороняється.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 291 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...