Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Норми регулювання обігу готівки



З метою регулювання сфери готівково-грошового обігу НБУ використовує такі основні норми:

- витрачання готівки підприємств (організацій, установ) на поточні потреби;

- ліміт залишку готівки в касах підприємств (організацій, установ);

- норми і цілі витрачання грошей з виручки підприємств (організацій, установ).

Комерційні банки повинні встановлювати суворий конт­роль за виконанням цих норм готівкового обігу всіма суб'єк­тами господарської діяльності.

Видача готівки банками на поточні потреби під­приємств (організацій, установ) проводиться диференці­йовано в розмірі до тридцятикратного неоподаткованого мініму­му на місяць залежно від їх розмірів (кількості працюючих). Ці кошти підприємства можуть використовувати на поточні потреби за власним розсудом на будь-які виробничі, госпо­дарські та інші цілі, крім виплат заробітної плати і відрядних. Витрати на заробітну плату до поточних потреб підприємств не відносяться.

Підприємства, які мають постійний грошовий виторг (підприємства роздрібної торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування), можуть витрачати готівку на по­точні потреби або з виторгу, або з одержаних в установі банку коштів, не перевищуючи при цьому відповідної норми.

На кінець кожного дня підприємства, організації та уста­нови можуть залишати в своїх касах готівку лише в межах ліміту. Інші грошові кошти підприємства мають зберігатися на відповідних рахунках у установах банків. Ліміт залишку готівки в касі встановлюється щорічно протягом першого кварталу і в разі необхідності переглядається протягом року. Ліміт залишку готівки в касі для кожного підприємства (незалежно від того, перебувають чи не перебувають вони на самостійному балансі) встановлюється комерційними банками за місцем відкриття розрахункового рахунка з огляду на ре­жим роботи підприємства та графіка заїзду інкасаторів.

За своїм економічним змістом ліміт каси, тобто залишок грошей, що переходить у касі з дня на день, має відповідати потребам і конкретним умовам фінансово-господарської діяльності підприємства.

Для підприємств і організацій, які мають постійну грошову виручку і зобов'язані здавати її в банк або на пошту що­денно наприкінці робочого дня, ліміт залишку готівки в касі встановлюється в розмірах, необхідних для забезпечення нор­мальної роботи ранком наступного дня. Для виробничих підприємств, а також для організацій і установ, які не мають постійної грошової виручки і отримують готівку в банку, ліміти залишку каси встановлюються в межах середньоденного ви­трачання готівки, крім витрат на заробітну плату, допомоги за тимчасовою непрацездатністю, стипендії, премії.

Фізичним особам-суб'єктам підприємницької діяльності та фермерам ліміт залишку готівки в касі не встановлюється.

Підприємства мають право зберігати у своїх касах готівку понад встановлені ліміти тільки для оплати праці, виплати допомог за соціальним страхуванням і стипендій не більше трьох робочих днів, включаючи день отримання готівки в ус­танові банку. По закінченні цього строку не використані за призначенням гроші мають бути повернуті в банк.

Для встановлення лімітів залишків готівки в касах уста­нови банків одержують заявку-розрахунок від підприємств, організацій і установ за встановленими формами. Поряд з лімітом залишку каси підприємством плануються і банком затверджуються порядок та строки здавання виручки в банк. Відповідальність за не встановлення лімітів залишку готівки в касах підприємств незалежно від форм власності і виду діяль­ності покладається на установи комерційних банків.

Готівка з виручки може витрачатися: підприємствами і органі­заціями роздрібної торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, споживчої кооперації на оплату праці праців­ників у межах коштів, спрямованих на споживання; на закупів­лю сільськогосподарської продукції і продуктів її переробки у населення; на купівлю скляної тари у населення і розрахунки з фізичними особами; на купівлю у роздрібних магазинах і насе­лення за готівку інструменту, запасних частин, ниток, ґудзиків, лаків, фарб, парфюмерно-косметичних товарів, фотопаперу та інших матеріалів, які необхідні для надання послуг населенню, тощо.

Підприємства, які мають постійну грошову виручку, мо­жуть використовувати готівку на поточні потреби з виручки або із отриманих в установах банків коштів, не перевищуючи при цьому встановлених норм використання готівки на по­точні потреби підприємства. Норми витрачання грошей з ви­ручки невіддільні від норм витрачання готівки на поточні потреби підприємств.

До підприємств, організацій і установ, що порушують нор­ми з регулювання обігу готівки, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 195 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...