Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контроль за станом безготівкових розрахунків



Важливою складовою системи безготівкових розрахунків є контроль установ банків за додержанням правил розрахунків, а також за станом розрахунків у народному господарстві.

Контроль здійснюється у процесі проведення операцій з без­готівкових розрахунків шляхом періодичної перевірки роз­рахункових документів, аналізу балансів та інших звітних ма­теріалів підприємств і перевірок у них на місцях. Підприєм­ства (платники та одержувачі коштів) зі свого боку також мають контролювати проведення безготівкових розрахунків.

Підприємство, яке не дотримується встановлених строків платежів, згідно із Законом України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" має сплачува­ти на користь одержувачів коштів пеню в розмірі, що встанов­люється за згодою сторін. Розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу, але не може перевищувати подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня. У разі затримки зарахування грошових надходжень на рахунок клієнта банки також сплачують на користь одержу­вачів грошових коштів пеню у розмірі, передбаченому угодою про проведення касово-розрахункових операцій.

Відповідальність за необґрунтованість безспірного стягнен­ня або безакцептного списання коштів, за недостовірність да­них, вказаних у розрахункових документах, згідно з нормами цивільного законодавства (статті 203, 440 тощо Цивільного кодексу України) має застосовуватись у вигляді відшкодуван­ня заподіяних безпідставним безспірним стягненням або безакцептним списанням збитків.

У народному господарстві України дуже гостро стоїть про­блема контролю за швидкістю проходження платіжних доку­ментів. Із січня 1997 р. введено порядок, згідно з яким у разі перевищення нормативного терміну проходження платежів з обслуговуючого банку відправника коштів здійснюється безакцептне списання пені з розрахунку 120 відсотків річних від облікової ставки НБУ від суми недоплати, розрахованої за кожний день прострочення платежу. Установи банків мають обов'язково зазначати дату надходження платіжних доку­ментів а також зарахування або списання коштів за отрима­ними платіжними документами в день їх надходження.

Для підприємств Міністерства зв'язку України встановле­но норматив проходження банківських платіжних документів з перерахуванням коштів у межах України - 7 днів, з внутрішньообласних розрахунків - 3 дні.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...