Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Картка 16



З'ясувати зв'язок теорії валентності з теорією головних і другорядних членів речення.

Визначити валентність дієслівних лексем типу стукати, замити, прогризати, розоряти, розгрібати, розмовляти, спилювати, відмовляти. Навести відповідні приклади

До теми „Дериваційні відношення між одиницями одного рангу"

Вправа 1. Виписати спочатку прості речення, а потім складнопідрядні речення. Визначити граматичну основу.

Павло Попович, зоряний син України, став відомим на весь світ. Далі Павлусь почав знову дивитися на ту ясну смужку, що падала з вікна. Хай славить мова українська край, де гніздяться журавлі. Хоробрий ворїн, капітан ніколи не розгублювався в бою.

Вправа 2. Перетворіть прості речення на складнопідрядні речення з підрядними означальними.

Зразок: Не треба забувати заслуг Рильського як перекладача -» Не треба забувати заслуг Рильського, який був перекладачем.

Богдан, як індивідуаліст, сидів окремо, за малесеньким столиком. Встає над землею людина - господар своєї землі. Дивлячись на людей, усміхався і мій батько - великий добрий чолдовік.

Вправа 3. Зробити синтаксичний розбір речень. Лиргель, або глинястий вапняк, с основною сировиною для цементної промисловості. Люблю народ, силу якого ніхто не зломить.

Вправа 4. Перебудувати подані речення з відокремленими додатками, якщо це можливо, у складносурядні або складнопідрядні речення.

Старий зараз ніякої роботи не визнає, окрім пасіки (М.Стельмах). Всі, за винятком Бойчука, здивовано дивилися на шкіпера(МЛрублат). Щоб ви знали, ні на яку іншу птицю, крім качок, у Тихона не піднімалася рука (О.Довженко). Густі, непрохідні ліси закривали весь простір, окрім високих полонин (І.Франко). На світі все знайдеш, крім рідної матері (Нар. творчість).

Вправа 5. Перебудувати подані речення з відокремленим додатками, якщо це можливо, у складносурядні або складнопідрядні речення.

Нічого не видно, нічого не чуть, крім вітру бушуючого (Марко Вовчок). Ніхто про це не знав, крім купки вірних козаків (Марко Вовчок). Замість хати лежала лише купа головешок, вугілля і сміття (Ю.Смолич). Опріч кавярні, він держав крамничку, також єдину на все село, і був різником (М.Коцюбинський). У кімнаті, окрім цих чужих, було ще з десяток своїх (А.Головко). Окрім старого майстра, в кімнаті було двоє молодих хлопців, зодячгнених у теплі ватанки (І.Франко).

Вправа 6. Перебудувати подані речення з відокремленим додатками, якщо це можливо, у складносурядні або складнопідрядні речення.

Ви здійснюєте волю батьківщини. Все відкиньте, все забудьте, крім неї, крім обовязку. (О.Гончар). Рухнувся натовп, загомонів, посипались жарти, в яких, окрім веселощів, почувся і подив і заздрощі і навіть острах (О.Гончар). Ніч очерети зве у гості, ні птиць, ані людей, опріч ясної зірки в високості (А.Малишко). Не чути ніякого голосу, крім вівчарської трембіти десь на далекій полонині (І.Франко). Замість відповіді, мати голосно сміється. Поки люди лагодилися з жнивами, то на його дворі замість поїхилої хатини стояв веселий будинок (Панас Мирний). Шматочки мармуру на вулицях Помпеї колись служили замість ліхтарів. Пахне грибами й медом, вільністю пахне тією, що опріч назви осінь не має імені їй (М.Рильський). Замість відповіді Алі перекинув голі ноги через край човна і скочив у воду (М.Коцюбинський).

Вправа 7. Перебудувати подані речення з відокремленим додатками, якщо це можливо, у складносурядні або складнопідрядні речення. Розставте розділові знаки.

Як вірну подругу, любить білу акацію степовик. Та й як її не любити. Наперекір суховіям та чорним бурям, повсюди йде вона за людиною, заходячи аж сюди, до самого мертвого моря, де крім солі вже нічого не росте (О. Гончар). Окрім цього руху, помічався ще й другий рух (М.Коцюбинський) Окрім масової науково-освітньої, колектив проводить науково-дослідну роботу, організовує пересувні виставки на репродукційному матеріалі (З газ.). Замість ярків, урвищ, балок - закучерявлені задумливими вербами ставки й водойоми... (Остап Вишня)





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 889 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...