Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Закладка та вирощування багаторічних насаджень



До багаторічних насаджень, що вирощуються сільськогоспо­дарськими підприємствами для отримання плодів та ягід нале­жать такі:

— плодові насадження зерняткові (яблуня, груша, айва);

— плодові насадження кісточкові (слива, вишня, абрикос, пе­рсик тощо);

— плодові насадження горіхоплідні (грецький горіх, фундук,

мигдаль, тощо);

— ягідні насадження (суниця, полуниця, смородина, аґрус,

чорноплідні горобина тощо);

— цитрусові плантації (мандарини, апельсини, лимони);

— плантації хмелю;

— плантації чаю.

Всі витрати пов'язані з вирощуванням багаторічних наса­джень, починаючи з підготовки необхідної документації та підго­товки ґрунту до закладення і до періоду вступу їх у пору плодо­ношення у бухгалтерському обліку класифікуються як капітальні інвестиції.

Для обліку таких витрат призначений субрахунок 155 «Придбання (вирощування) довгострокових біологіч­них активів».

Для більш глибокої деталізації облікової інформації про капі­тальні інвестиції на закладення багаторічних насаджень за їх ви­дами (згідно господарського призначення), а в них за окремими об'єктами згідно із породно-сортовою структурою, доцільно від­кривати рахунки четвертого і п'ятого порядку.

Багаторічні насадження є основними засобами біологічного походження, невідривними від земельної ділянки, на якій вони посаджені.

Відповідно до П(С)БО ЗО «Біологічні активи» на стадії за­кладки та вирощування багаторічні насадження вважаються не­зрілими довгостроковими біологічними активами і до досягнення плодоносного віку оцінюються за сумою витрат, понесених на їх закладку та вирощування.

При цьому до витрат на вирощування згідно з П(С)БО 16 «Витрати» відносять:

— прямі матеріальні витрати

— прямі витрати на оплату праці

— інші прямі витрати.

Аналітичний облік затрат по закладенню та доглядом за бага­торічними насадженнями, доцільно вести у виробничому звіті за кожним об'єктом (видом насаджень) за такими ж статтями ви­трат як і в рослинництві.

При цьому статті витрат можуть бути такими:

— витрати на оплату праці: основна і додаткова заробітна плата працівників зайнятих в технологічному процесі виробниц­тва, в тому числі трактористів-машиністів;

— відрахування на соціальні заходи;

— посадковий матеріал: вартість висаджених саджанців, по­садкового матеріалу;

— пальне та мастильні матеріали — вартість ПММ викорис­таних на роботу тракторів при насадженні і догляду за багаторіч­ними насадженнями;

— добрива — вартість використаних добрив;

— засоби захисту рослин — вартість пестицидів, гербіцидів, інших хімічних та бактеріологічних засобів для боротьби з бур'я­нами, хворобами та шкідниками насаджень;

— роботи і послуги — вартість послуг власних допоміжних виробництв та послуг сторонніх організацій;

— витрати на утримання основних засобів — витрати на утримання будівель, споруд, технічних засобів в частині, що відноситься на закладення і вирощування багаторічних наса­джень;

— інші затрати — ті, що не ввійшли до попередніх статей. Всі ці витрати відображаються на підставі первинних докуме­нтів, що використовуються в рослинництві.

Приймання багаторічних насаджень в експлуатацію оформля­ється такими Актами:

— Акт на приймання багаторічних насаджень і передачу їх в експлуатацію (ф. 54.) Застосовується для оформлення закін­чених робіт по закладці насаджень та при передачі насаджень в експлуатацію. Складається комісією, призначеною розпоряджен­ням (наказом) керівника підприємства.

Оформлений акт після його затвердження керівником підпри­ємства передається у бухгалтерію та є підставою для оприбутку­вання насаджень у складі основних засобів;

— Акт на приймання в експлуатацію захисних лісонаса­джень (ф. 54а). Застосовується для оформлення закінчених робіт по закладці захисних лісонасаджень та при передачі їх в експлуа­тацію. Складається комісією, призначеною розпорядженням (на­казом) керівника підприємства, передається у бухгалтерію та є підставою для оприбуткування захисних лісонасаджень у склад основних засобів.

Закладення молодих багаторічних насаджень здійснюється за рахунок власних коштів підприємств з наступним відшкодуван­ням за рахунок цільового фінансування з Державного бюджету відповідно до діючого законодавства.

Порядок відображення витрат із закладення багаторічних на­саджень (незрілих довгострокових біологічних активів) приведе­ний в таблиці 11.5.

Отже, на кожну звітну дату в балансі будуть відображені не­зрілі довгострокові біологічні активи на суму витрат на їх ство­рення.

Витрати з догляду за створеним довгостроковим біологічним активом (плодоносним садом) обліковуються як витрати основ­ної діяльності відповідно до П(С)БО 16 «Витрати».

Кошти, які підприємства отримують з Державного бюдже­ту відображають записом по дебету рахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті» та кредиту 481 «Фінансу­вання на закладення та вирощування багаторічних наса­джень», які одночасно відносять як доходи майбутніх пері­одів записом: Дебет 481 «Фінансування на закладення та вирощування багаторічних насаджень» — Кредит 691 «До­ходи майбутніх періодів за рахунок коштів бюджетного фінансування».

Механізм відшкодування витрат встановлено наказом Мі­ністерства аграрної політики від 16.05.2005 року № 383 «Про затвердження нормативів на компенсацію витрат по закладенню молодих багаторічних насаджень». Відповідно до нього для отримання фінансової підтримки одержува­чі коштів подають до 1 грудня такі документи: заяву, акт про фактичний обсяг виконаних робіт, проектно-кошторисну до­кументацію, відомості про витрати на виконання робіт, кош­ториси, акти інвентаризації, технологічні карти для виконан­ня робіт у виноградарстві, садівництві та хмелярстві до регіональних комісій, що створені саме з цією метою. Всі форми документів встановлені вищевказаним наказом.

Таблиця 11.5

КОРЕСПОНДЕНЦІЯ РАХУНКІВ З ВІДОБРАЖЕННЯ ВИТРАТ ІЗ ЗАКЛАДЕННЯ БАГАТОРІЧНИХ НАСАДЖЕНЬ (незрілих довгострокових біологічних активів)

Зміст операції Сума, грн Дебет Кредит
Перший рік: закладка багаторічних насаджень
Одержано від постачальників посадковий матеріал 20 000,00    
На підставі податкової накладної відображено податковий кредит зПДВ 4000,00    
Понесені витрати на підготовку ґрунту для закладення багаторічних наса­джень, посадці багаторічних насаджень 1800,00   203,207, 66, 65, 685 та ін.
Списані загально виробничі витрати 300,00    
Списані саджанці 20 000,00    
Оприбутковано незрілий біологічний актив на суму понесених витрат 22 100,00    
Другий і наступний роки до введення в експлуатацію: проведення невід'ємних поліпшень багаторічних насаджень
Відображені витрати з догляду за насадженнями:      
Нарахована заплата 10 000,00    
Відрахування на соціальні заходи 3890,00    
Списане пальне на роботу тракторів 750,00    
Списані добрива, засоби захисту рослин 2300,00    
Послуги сторонніх організацій 840,00    
На суму ПДВ 160,00    
Інші витрати     20, 22, 31, 37 та ін.
Віднесено на вартість незрілих біологічних активів суму понесених витрат 18 705,00    
Згідно з Актом приймання багаторічних насаджень та передачі їх в експлуа­тацію (ф. 54) прийнято молоді насадження в експлуатацію (зараховано не­зрілі біологічні активи до складу зрілих довгострокових біологічних активів за вартістю понесених витрат) 40 805,00    
При введенні в експлуатацію та при можливості оцінки їх за справедливою вартістю, вони переводяться в ДБА, що оцінені за справедливою вартістю (наприклад, їх справедлива вартість визначена в сумі 52 000,00 грн) 40 805,00    
Одночасно відображається зміна вартості ДБА:      
Збільшення (52 000,00 - 40 805,00) вартості, що відноситься на доходи іншої операційної діяльності 11 195,00    
У випадку зменшення вартості відображаються витрати іншої операційної діяльності      

Витрати компенсуються за встановленими наказом № 383 но­рмативами на 1 гектар.

При отриманні коштів з державного бюджету складають коре­спонденцію рахунків (див. табл. 11.6).

Таблиця 11.6





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 1976 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...