Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка ДБА.В бухгалтерському обліку ДБА оцінюються в порядку, що визначений П(С)БО ЗО «Біологічні активи»



Придбані за плату у постачальників — за первісною вартістю, відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби».

Первісна вартість безоплатно одержаних довгострокових біо­логічних активів дорівнює їх справедливій вартості з урахуван­ням витрат, безпосередньо пов'язаних з доведенням їх до стану, у якому вони придатні для використання із запланованою метою. На справедливу вартість безоплатно отриманих ДБА збільшуєть­ся додатковий капітал.

Первісною вартістю довгострокових біологічних активів, що одержані як внесок до статутного капіталу підприємства, визна­ється погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість з урахуванням витрат, безпосередньо пов'я­заних з доведенням їх до стану, у якому вони придатні для вико­ристання із запланованою метою.

Витрати на доставку та інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням безоплатно отриманих та одержаних як внесок до статутного капіталу довгострокових біологічних активів до ста­ну, в якому вони придатні для використання у запланованих ці­лях, включаються до первісної вартості з відображенням капіта­льних інвестицій.

Первісною вартістю біологічного активу, переведеного до складу довгострокових із складу поточних є його справедлива вартість, зменшена на очікувані витрати на місці продажу, визна­чена на дату такого переводу.

Первісною вартістю біологічного активу, отриманого в обмін на подібний, є справедлива вартість переданого біологічного активу.

Подібними вважаються біологічні активи одного виду та фун­кціонального призначення.

Первісною вартістю біологічного активу, придбаного в обмін (або частковий обмін) на неподібний біологічний актив, є спра­ведлива вартість переданого біологічного активу, збільшена (зменшена) на суму грошових коштів чи їх еквівалентів, що на­лежить до сплати (отримання) за обмінною операцією. При отри­манні за обмінною операцією довгострокового біологічного ак­тиву сума грошових коштів чи їх еквівалентів, що сплачується за цією операцією, збільшує первісну вартість біологічного активу з відображенням в обліку капітальних інвестицій.

Оцінка на дату звітності. Біологічні активи відображаються на дату проміжного і річного балансу за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу.

Визначення справедливої вартості біологічних активів ґрунтується на цінах активного ринку.

За наявності кількох активних ринків біологічних активів їх оцінка ґрунтується на даних того ринку, на якому підприємство передбачає продавати біологічні активи.

За відсутності активного ринку визначення справедливої вар­тості біологічних активів здійснюється за:

1. Останньою ринковою ціною операції з такими активами (за умови відсутності суттєвих негативних змін у технологічному, ринковому, економічному або правовому середовищі, у якому діє підприємство);

2. Ринковими цінами на подібні активи, скоригованими з ура­хуванням індивідуальних характеристик, особливостей або сту­пеня завершеності біологічних перетворень активу, для якого ви­значається справедлива вартість;

3. Додатковими показниками, які характеризують рівень цін на біологічні активи (наприклад, за вартістю продукції, що може бути отримана при припиненні життєдіяльності активу (велика рогата худоба, свині можуть оцінюватися за вартістю м'ясо­продуктів).

Підприємство може самостійно визначити методику аналізу джерел інформації з метою встановлення справедливої вартості

біологічних активів.

У разі відсутності інформації про ринкові ціни на біологічні активи справедлива вартість визначається за теперішньою вартіс­тю майбутніх чистих грошових надходжень від активу, обчисле­ною відповідно до пунктів 11-14 Положення (стандарту) бух­галтерського обліку 28 «Зменшення корисності активів».

Довгострокові біологічні активи, справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо, визнаються та ві­дображаються за первісною вартістю з урахуванням суми їх зно­су і втрат від зменшення корисності. Така оцінка застосовується до періоду, у якому стає можливим визначити справедливу вар­тість довгострокових біологічних активів. Вони обліковуються в окремій групі, а їх оцінка здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» та 28 «Зменшення корисності активів». Такі ДБА підлягають амортизації відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби».

Незрілі довгострокові біологічні активи до досягнення проду­ктивного віку можуть оцінюватися за сумою витрат, понесених на їх закладку та вирощування. При переведенні їх у відповідну групу зрілих ДБА їх вартість переоцінюється до справедливої ва­ртості, зменшеної на витрати на місці продажу, якщо її можна достовірно визначити. Якщо справедливу вартість неможливо значити, вони можуть оцінюватися та обліковуватися в порядку визначеному П(С)БО 7 «Основні засоби». Незрілі ДВА обліковуються окремо у складі ДВА.

Таблиця 11.1





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 1012 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...