Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність майнових паїв



В результаті проведеного реформування колишніх колектив­них сільськогосподарських підприємств (КСП) в період 1997-2000 роках було здійснено розподіл майна цих підприємств та передачу його у власність фізичних осіб — колишніх членів КСП. Одночасно на базі цих КСП з використанням їх матеріаль­ної бази створювались сільськогосподарські підприємства ринко­вого типу, що засновані на приватній власності: господарські то­вариства, приватні підприємства, фермерські господарства та інші. У зв'язку з відсутністю коштів цих arpo формувань, власни­кам майнових паїв були видані не вартість па в, а сертифікати на право на майнову частку (пай). Увартість такoгo майнового паю входять основні та оборотні засоби.

Новостворені підприємства ринкового типу, що створені на основі приватної власності на засоби виробництва, для ведення господарської діяльності заключають договір операційної чи фі­нансової (з викупом) оренди з власниками майнових паїв, відпо­відно до яких, ними використовується орендоване майно за пла­ту. Плата за операційну оренду майнових паїв відповідно до Указу Президента України від 3 грудня 1999 року № 1529 «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектору економіки» має бути не нижчою одного від­сотка вартості майнового паю.

Відповідно до Указу Президента «Про заходи щодо забез­печення майнових прав селян у процесі реформування агра­рного сектору» від 29.01.2001 року № 62/2001 та інших законо­давчих документів на підприємствах, що реформувались було проведено інвентаризацію майна; складено переліки майна: для задоволення боргів, майна соціальної інфраструктури, майна, що підлягає паюванню, майна уточненого пайового фонду; визначе­но розміри майнових паїв колишніх членів КСП та видані свідоц­тва про право власності на майновий пай їх власникам (майнові сертифікати). Об'єкти соціальної сфери розподілу не підлягали.

Майновий пай — вартісна частина у майні КСП окремого працівника, яка фіксується на певну дату.

Право на майновий пай мають усі члени колективного сільсь­когосподарського підприємства, які були такими станом на 1 березня 1992 року, у тому числі пенсіонери та тимчасово відсу­тні члени господарства не позбавлені членства у КСП.

Підприємство-правонаступник відображає активи, зобов'я­зання та капітал реформованого підприємства за їх балансовою вартістю з урахуванням зміни облікової політики, які обумовлені зміною статутних вимог при реорганізації КСП в юридичні особи інших організаційно-правових норм.

Прийняті на баланс правонаступником КСП об'єкти соціаль­ної сфери та майно, що не підлягало паюванню (дороги, капіта­льні вкладення на поліпшення земель: меліоративні, осушуваль­ні, іригаційні та інші мережі, гідротехнічні споруди, ставки, багаторічні насадження, лісосмуги, а також об'єкти, які знахо­дяться в загальному користуванні), відображається на відповід­них рахунках з обліку активів. Одночасно на їх вартість форму­ється фонд майна соціальної сфери та загального користування, який обліковується в складі додаткового капіталу на рахунку 42 «Додатковий капітал» субрахунок 425 «Фонд майна соціа­льної сфери та загального користування».

Нарахування амортизації на ці основні засоби відображаються записом за дебетом 949 «Інші витрати операційної діяльності» та кредиту 13 «Знос (амортизація) необоротних активів» і од­ночасно на суму нарахованої амортизації зменшується додатко­вий капітал: Дебет 425 «Фонд майна соціальної сфери та зага­льного користування» — Кредит 719 «Інші доходи від опера­ційної діяльності».

В результаті бухгалтерських записів передані майнові паї зме­ншили вартість активів нового підприємства на суму виділеного та переданого в рахунок паїв майна. На балансі підприємства-правонаступника залишилось тільки майно, що не підлягає роз­паюванню в активі та створені фонди під це майно і кредиторська заборгованість в пасиві. Подальше формування власного капіталу та активів новоствореним підприємством, в тому числі і основ­ним засобами відбувалось за рахунок внесків засновників, при­дбання нових об'єктів коштами новостворених підприємств (уже власних основних засобів), оренда чи викуп майнових паїв та ін­ші джерела.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 545 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...