Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Бактеріохлоролфіл



У доному випадку фотосинтез – це супряжений окисно-відновний процес, що відбувається під впливом поглинутої бактеріохлорофілом світлової енергії.

У результаті фотосинтезу пурпурні сіркобактерії виділяють вільну сірку, яка накопичується у вигляді гранул.

Є мікроорганізми, які засвоюють карбон диоксид і синтезують із нього органічні речовини, використовуючи для цього енергію, що утворюється при окисненні різних неорганічних речовин: сірководню, сірки, водню, амоніаку, нітратної кислоти, оксидів феруму (ІІ) і мангану (ІІ). Тому процес засвоєння мікроорганізмами карбон діоксиду і синтезу з нього органічної речовини, що відбувається за рахунок енергії, яка виділяється при хімічній реакції окиснення неорганічних сполук, називається хемосинтезом.

У рослинах поширена сахароза. Цей дисахарид зустрічається тільки у рослинних організмах і відіграє важливу роль у обміні речовин у рослин.

Синтез сахарози із глюкозо-1-фосфату і фруктози каталізує фермент сахарозофосфорилаза. Виявилось, що цей фермент каталізує перенесення глюкози, що міститься в ряді субстратів, до різних «акцепторів» (трансглікозилування). Завдяки цій ферментативній функції дисахариди можуть синтезуватися і розщеплюватися шляхом заміни одного глікозидного зв’язку іншим.

Про те, що синтез сахарози може відбуватися шляхом реакції трансглікозилування, свідчить наявність у рослинах ферментативної системи, яка каталізує реакцію уридиндифосфатглюкози (УДФГ) з фруктозою, в результаті утворюється сахароза і уридиндифосфат (УФД):

УДФГ + фруктоза «УФД + сахароза

Синтез у рослинах крохмалю також відбувається за участю уридиндифосфатглюкози і відповідних трансфераз, які каналізують перенесення залишків глюкози з уридиндифосфатглюкози на крохмаль. Синтез крохмалю відбувається за рівнянням:

УДФГ + затравка (крохмаль) à УФД + крохмаль

Реакцією ферментативного трансглікозилування пояснюється перетворення крохмалю та інуліну в сахарозу і утворення цих складних полісахаридів із сахарози.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...