Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опис та технологічна схема підпроцесу брагоректифікації



1. Дозріла бражка, термін бродіння якої складає 72 год, з вмістом спирту 7,0-11,0%об. Подається відцентровим насосом в брагоректифікаційне відділення на перегонку.

З бражки, що містить до 40 різноманітних компонентів, виділяють чотири фракції:

1.Етиловий спирт.

2. Головна фракція.

3.Сивушне масло.

4. Залишок (барда та лютерна вода).

2. Бражка поступає у верхній підігрівач бражки в трубний простір, потім в нижній, підігріваючись спиртоводяною парою бражної колони до температури 85-90 °С і направляється в сепаратор бражки вивільняється в ньому від двоокису вуглецю і інших шкідливих газів. Із сепаратора бражка поступає на тарілку живлення бражної колони, де підтримується температура 93-94 °С.

3. Виділена спиртоводяна пара з бражної колони з вмістом спирту 40-50% об. проходить через підігрівачі бражки, водяний дефлегматор та конденсатор бражної колони, де вона конденсується і поступає на 28 тарілку епюраційної колони з підігрівачів бражки, з водного дефлегматора на 12 тарілку, із бражного конденсатора на 1 тарілку зверху ЕК.

4. Бражка звільнена від спирту, названа бардою, постійно виводиться із колони через пароінжектор або через бардорегулятор.


5. В епюраційній колоні проходить очистка бражного дистиляту від головних домішок і їх концентрування. Для повного виділення домішок проводиться гідроселекція в епюраційній колоні в зв'язку з цим пом'якшена вода подається на третю тарілку зверху.

6. 3 епюраційної колони спиртова пара, що містить головні домішки поступає в дефлегматор, конденсатор і уловлювач ГФ. Із дефлегматора флегма іде назад на першу тарілку зверху, а із конденсатора і уловлювача відбирається головна фракція в кількості 3-5 % на 1000 дал спирту і через холодильник, ліхтар та контрольний снаряд поступає в зливне відділення.

7. Епюрат із вмістом спирту 35-40% об. направляється на живильні тарілки ректифікаційних колон: на сімнадцяту РК №1 і на шістнадцяту тарілку РК №2.

8. В ректифікаційних колонах проходить повна очистка спирту, доведення його до заданої концентрації, а також концентрування компонентів сивушного масла і пастеризація спирту, тобто його додаткова очистка від головних домішок на тарілках розташованих над зоною відбору спирту

9. Із дефлегматорів ректифікаційних колон флегма повертається назад на верхні тарілки. А із конденсаторів РК №1 та РК №2 відбирається непастеризований спирт (в кількості до 3%), який через ротаметри направляється на першу тарілку епюраційної колони. Гази, що сконденсувалися відводяться на спиртовловлювач.

10. Ректифікований етиловий спирт відбирається із 13, 15 та 16 тарілок (рахуючи зверху) і через холодильник, ліхтар та контрольний снаряд поступає в ємкості зливного відділення.



11. Із зон 9, 10,11,12 нижніх тарілок РК №1 та 5, 7, 9 та 11 тарілок РК №2 проводиться відбір парів сивушного масла. Пари сивушного масла, що сконденсувалися, поступають на ліхтар, де промиваються водою. Якщо показники відповідають вимогам НД, сивушне масло передається в зливне відділення.

12. Відбір сивушного спирту проводиться через пароінжекторну установку із 19, 21 та 23 тарілок (рахуючи знизу) і подається у верхню частину епюраційної колони.

13. Брагоректифікаційна установка нараховує три спиртовловлювачі, один із яких об'єднує повітряні комунікації конденсаторів СО і бражної колони, другий - вловлювач епюраційної колони, а третій - загальний вловлювач РК № 1 і РК № 2.

14. Конденсат із спиртовловлювача бражної колони направляється в збірник слабоградусного спирту, а із інших спиртовловлювачів - відводиться на ліхтар ГФ. Слабоградусний спирт із збірника поступає бражною комунікацією в бражну колону.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 683 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...