Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Письменник, політик, людина



26 липня 188Q р. в селі Великий Кут Херсонської губернії в бідній селянській сім'ї народився Володимир Кирилович Вичниченко. '

1901 р. - складає екстерном екзамени за середню школу, вступає;

на юридичний факультет Київського університету. \

1902 р. - перший друкований твір - повість "Сила і краса" (пізніше 1 "Краса і сила"), перший арешт за революційну діяльність, позбавлення права навчатись, далі життя професійного револю­ціонера: агітаційна робота як члена Революційної української партії, арешти, нелегальні переходи кордону, підпілля. 1906 р. - збірка оповідань "Краса і сила" (Київ). 1917 р. очолює Генеральний секретаріат Центральної Ради - вищий виконавчий державний орган України, президент - Михайло Грушевський.

"Читати українську історію треба з бромом (заспокійливими ліками. - Ю.С.), - до того це одна з нещасних, безглудзих, безпорадних історій, до того боляче, досадно, гірко, сумно перечи­тувати, як нещасна, зацькована, зашарпана нація тільки те й робила за весь час свого державного (чи вірніше: півдержавного) існування, що одгризалась на всі боки: од поляків, руських, татар, шведів. Уся історія - ряд безупинний, безперервний ряд повстань, війн, пожарищ, голоду, набігів, військових переворотів, інтриг, сварок, підкопування. Чи не те саме стає тепер?" Володимир Винниченко. Щоденник. 25 травня 1918 р.

З осені 1918р. - голова Директорії - Уряду Української Народної Республіки, навесні 1919 р. емігрує за кордон.

24 травня 1920 р. виїздить до Радянської Росії, у вересні 1920 р. Винниченко - заступник Голови Раднаркому і народний комісар закордонних справ Радянської України.

23 вересня 1920 р. - остаточно виїздить за кордон: "Причиною мого розходження з партією була національна політика партії того періоду...", поселяється у Франції спочатку в Парижі, а з 1934 р. в містечку Мужен департаменту Приморських Альп.

1924 р. - соціально-утопічний роман "Сонячна машина", "з елементами авантюри і соціальної фантастики". Микола Зеров.

1937 р. - "Одвертай лист до Сталіна і членів Політбюро ВКП(б):

"Офіціально вважається і проголошується в СРСР, що національ­не питання там розв'язано ідеально. На великий жаль, це не так.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 266 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...