Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Драматургія Олександра Олеся



- Проблема взаємин ватажка і натовпу, романтичне протистав­лення високої мрії і жорстокої дійсності ("По дорозі в Казку",

1910 р.).

- Драматичний етюд "Хам" (1910 р.), героїня якого "Сліпа",

котра мусить піднятися до "вершин гір", уособлює Україну.

- Протиставлення життєвої буденщини і піднесеного людського духу у романтичній драматичній поемі-феєрії "Над Дніпром".

Леся Українка "була вражена тим, що майже одночасно з'явилися три однакових по тону й композиції твори - Олесеве "Над Дніпром", "Тіні забутих предків" Коцюбинського та її "Лісова пісня".

Михайло Драч-Хмара.

- Народнопоетична й фантастична стихія в лебединій пісні О. Олеся драмі "На полонині" (1941 р.). Конфлікт-трикутник: Іван, Марічка, Мавка - тут розв'язано згідно із здоров'ям народної моралі:

не буває щастя, здобутого злочинним чином, на чужому горі.

Твори для дітей: книги "Ялинка", "Поєдинок", "Рак-рибалка", "Вовченя", "Іменини" та ін.

8. "Україна дістала поета-лірика, котрого виглядала від часів Шевченка. Дещо в поезії Олеся продовжувало Щоголіва, дещо Самійленка - його близьких земляків. Але те, що принесла вже перша книга Олеся, було, без сумніву, більше, сильніше, суцільніше і крпще відповідало новим настроям відродження. Він справді став поетом його і того молодого покоління, котре з ним вступало в життя - з тими бадьорими, повними надій настроями, які звучали в поезії Олеся. Але заразом приносив він дещо й таке, що ставало вічним і невмирущим національним здобутком на всі часи". Михайло Грушевський.

Щ





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1463 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...