Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Допустимі рівні забруднення продуктів харчування



Внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС великі площі сільськогосподарських угідь України були забруднені продуктами ядерного розщеплення та паливною компонентою. Радіаційний вплив на довкілля, передусім агропромислове виробництво, на сучасному етапі післяаварійного періоду зумовлений тривалою дією довго існуючих, біологічно значущих РН чорнобильського походження – 137 Сs, 90 Sr. Вони найнебезпечніші для тварин і людей, оскільки мають тривалий період напіврозпаду. Для дітей також небезпечний 131 І.

Радіоцезій та радіостронцій формують тепер основну частку дози радіаційного опромінення населення на забрудненій радіонуклідами території України внаслідок зовнішнього опромінення т надходження їх в організм людини з харчовими продуктами. Приблизно 90% дози зумовлено надходженням зазначених РН із молоком корів та м’ясом великої рогатої худоби. Інша продукція сільськогосподарського виробництва додає лише кілька відсотків до внеску в сумарну дозу.

У 1997 р. Національна комісія з радіаційного захисту населення України розробила «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів цезію-134/137 та стронцію-90 у харчових продуктах та питній воді», які у 2006 р. було замінено на ДР-2006. Контроль вмісту цезію-137 та стронцію-90 у питній вод та продуктах харчування проводять на основі чинних стандартів, методичних вказівок, узгоджених із Головним державним санітарним лікарем України. Радіологічний контроль сільськогосподарської сировини і продовольчих товарів здійснюють органи й установи санітарно-епідеміологічної служби Міністерства охорони здоров’я України, ветеринарна і агрохімічна служби.

Питання для самоперевірки

1. На яких основних принципах засновані норми радіаційної безпеки?

2. Як відбувається поділ забрудненої території України на радіоекологічні зони?

3. Яким документом регламентуються допустимі рівні забруднення вироб­ничих і житлових приміщень?

4. Яким документом регламентуються допустимі рівні забруднення продуктів харчування?

5. Які категорії осіб, що опромінюються, Вам відомі?

6. Чим відрізняються принципи радіаційного захисту для категорії А від принципів захисту для категорій Б і В людей, що опромінюються?





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 323 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...