Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дезактивація овочів, фруктів, грибів та ягід



Овочі, фрукти, картоплю і ягоди спочатку необхідно ретельно промити теплою проточною водою, перед тим видаливши пошкоджені та забруднене листя. Потім зрізають поверхневий шар на05-2 см, особливо старанно над тими поверхнями, які мають нерівності та тріщини. Так, вміст радіоактивних стронцію та цезію у картопля і буряку можна знизити на 30-40% за рахунок очищення шкірки.

Вміст стронцію можна знизити, відварюючи овочі: в солоній воді – на 50%, у прісній – на 30%.

Якщо будь-які ягоди вимочити протягом 2-3 годин у розчині лимонної кислоти, вони частково звільняються від РН. Так, для суниць готується розчин у воді лимонної кислоти із розрахунку одна столова ложка на 3 л води. В ньому суниці втрачають 50% радіонуклідів. Для інших ягід ефект є схожим.

Доцільний спосіб термічної обробки харчової сировини за умов підвищеного забруднення РН – це варіння. При цьому РН переходять у відвар, який зливають. Кухонна сіль у харчових продуктах підвищує перехід РН у відвар на 45% (проти 76% без кухонної солі). Картоплю необхідно відварювати після попереднього очищення.

Особливе значення має технологічний режим виробництва плодових та овочевих консервів. При нормальній технологічній переробці основних фруктів і овочів вміст стронцію в готовому продукті зменшується майже в 6 разів порівняно із сировиною, тобто коефіцієнт дезактивації Кд = 6. Вміст РН зменшується при консервуванні молодого гороху – у 35 разів, моркви – в 1,3, томатів – у 1,5, персиків – у 2 рази.

Гриби рекомендується вимочувати в чистій воді протягом 3 годин, що дає зниження до 80% радіоактивності за рахунок цезію (вміст стронцію знижується незначно. Відварювання грибів знижує вміст цезію на 90%, а вміст стронцію – знов незначно.

Щодо накопичення цезію гриби розподіляють на 4 групи:

– слабонакопичуючі (опеньок літній і опеньок осінній);

– середньонакопичуючі (білий гриб, підберезник та лисички);

– сильнонакопичуючі (рядовка зелена, сироїжка);

– поглиначі радіоактивного цезію (польський гриб, маслюк звичайних, маслюк зернистий).





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 256 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...