Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Людині характерні



Людині характерні

1. Особлива тілесна організація — анатома-фізіологічні характеристики людини, генетичні явища, тип нервової системи, особливості перебігу розумових процесів тощо. Людина тілесно належить до людиноподібних істот. Ті­лесну організацію людини вивчають такі науки: анато­мія, фізіологія, антропологія, генетика тощо

Особливості анатомічної будови людини:

* вертикальне положення тіла;

* специфічна будова кінцівок;

* складна організація мозку.

2. Наявність душі — сукупності психічних характеристик людини, які відображають уявлення про внутрішній світ людини.

Під душею розуміють сукупність психічних явиш по­чуттів, знань, бажань, переживань тощо, носія свідомого і підсвідомого у психіці людини.

Душа — це сховище таємниць, почуттів, спогадів, усього доброго та злого це внутрішній світ людини.

Таким чином, поняття душі пов'язане з функцією нервової системи.

Душевність розкривається як любов до ближнього, що розпочинається з любові до себе як терпимість та щиросердечність, здатність до співчуття га милосердя.

Відносини, в які вступає людина протягом усьо­го життя, усвідомлюються нею і становлять головний смисл її духовного світу, збагачують її душу.

Метою духовного самовдосконалення є досягнення гармонії між власним життям і навколишнім світом.

У релігії душа мас божественне походження спрямо­вує людину до Бога

3 Свідомість — здатність людини відображати дійсність і самого себе в ідеальних образах, створювати власний внутрішній духовний світ і мову якою виражається його зміст

Людина - це живий організм, що має свідомість. Свідомість — головна відмінна риса людини, якою її наділила природа.

Свідомість існує у формі думок понять, ідей, оцінок, цілей, норм тощо в яких відображаються різноманітні предмети, їх властивості й відносини між ними. Вона нерозривно пов'язана з мовою. Органом, за допомогою якого відбувається свідоме відображення, є мозок Свідомість може розвиватися лише в суспільстві.

4 Суспільний характер існування - означає, що людина — природно соціальна, суспільна істота. Вона перебуває в постійному взаємозв'язку з інши­ми людьми на основі спільного життя. Вона є частиною певних спільнот - сім і. класу, нації, держави тощо.

Тварина живе в природі й пристосовується до її умов, людина живе в суспільстві й пристосовує природу до сво­їх потреб. Завдяки діяльності людини суспільство - це надприродний світ, який надбудовується над природою,

5 Діяльність - спосіб існування людини, здатність її задовольняти свої потреби завдяки змінам навколишньої дійсності та самої себе.

Одна з найсуттєвіших ознак людини — здатність ре­алізувати себе через цілеспрямовану діяльність, яка орієнтована на створення предметів, знарядь праці, необхідних для задоволення її біологічних, соціальних і духовних потреб.

Людина перебуває в постійному взаємозв'язку з іншими людьми на основі спільної діяльності Завдяки ді­яльності людина:

* змінює:

— навколишній світ;

— умови свого існування;

* творить:

— матеріальні й духовні цінності,

— культуру; саму себе.

Отже до основних ознак людини можна віднести:

* особливий тип тілесної організації

* наявність душі

* свідомість;

* суспільність;

* діяльність.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 811 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...