Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гендерна соціалізація особистості



В історії різних народів протягом століть жінки за­знавали жорстокої дискримінації та всіляких утисків. їм забороняли брати участь у політичній діяльності та обі­ймали державні посади Поширеним явищем була над­мірна експлуатація жіночої праці на виробництві, в сім'ї (так зване «домашнє рабство»). Наслідки цього відчува­ються і в сучасному суспільстві Тому в XX ст. спочатку в окремих державах, а згодом на міжнародному рівні почали вживати заходів щодо поліпшення становища жінок, розширення і забезпечення їхніх прав, захисту їхніх інтересів.

У сучасному міжнародному праві основу захисту прав жінок становить принцип рівності чоловіка и жінки. Цей принцип закріплено у статуті ООН як обов’язок поважати права всіх, незалежно від статі. У 1948 р було прийнято Загальну декларацію прав людини, яка також проголосила цей принцип. Згідно зі статтею 2 Декларації кожна людина повинна володіти всіма правами і свободами, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови.

Жінка в Україні має такі самі, зафіксовані в Консти­туції та поточному законодавстві, права й обов'язки, що і чоловіки

Жінкам гарантовано політичні права. Саме реалізація цього права забезпечує жінці можливість брати участь у керуванні державою на всіх рівнях.

Жінкам закріплено право на працю, на однакові можливості під час найму на роботу, право на вільний вибір професії, на просування по службі та гарантії за­йнятості право на соціальне забезпечення на охорону здоров'я і безпечні умови пращ

Жінкам гарантуються права у зв’язку з народженням та вихованням дитини на особливий захист материнства.

Необхідність спеціального правового регулювання у сфері захисту прав жінок ще зберігається, бо потрібне поліпшення становища жінки в суспільстві.

Школа

Школа — це важливий щабель до пізнання світу У статті 26 Загальної декларації прав людини, при­йнятої на Генеральній Асамблеї ООН в 1948 р. і яку рати­фікувала Україна, зазначено «Кожна людина має право на освіту». Це право записано у статті 53 Конституції України. Основні засади права закріплено в Законах України "Про освіту" і «Про загальну середню освіту», де сформульовано основні завдання загальної середньої освіти:

· виховання громадянина України;

· підготовка до подальшої освіти й трудової діяльності;

· виховання свідомого ставлення до обов'язків людини і громадянина;

· виховання шанобливого ставлення до родини по­ваги до цінностей українського народу та інших на­родів і націй.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 592 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...