Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Комп'ютеризація навчання



Комп'ютер є одним із компонентів інформаційної техно­логії, тому замість терміна «комп'ютерне навчання» нерідко у тому самому значенні вживають термін «інформатизація навчання».

Основні завдання комп'ютерного навчання:

• підготувати підростаюче покоління до життя в інформа­ційному суспільстві, тобто в суспільстві, де значне місце посідають різні види діяльності з опрацювання інформації за допомогою комп'ютера і провідне місце в усіх галузях виробничої діяльності належить інформаційним техноло­гіям;

• підвищити ефективність навчання шляхом запроваджен­ня засобів інформатизації.

Ідея застосування комп'ютера як засобу навчання (ком­п'ютерного навчання) виникла в 50-х роках XX ст. у межах програмованого навчання [5].

У Франції в 1970—1975 рр. здійснювався «Експеримент 58 ліцеїв», пов'язаний з уведенням ЕОМ у навчальний про­цес. З 1985 р. процес комп'ютерного навчання розвивався набагато швидше завдяки впровадженню програми «Інфор­матика для всіх», метою якої було надати всім громадянам, незалежно від віку, професії тощо, можливість ознайомитися з новими технологіями.

Комп'ютерні ігри — принципово новий шлях навчан­ня. Вони дають можливість отримати узагальнене уявлення про подібні ситуації або предмети, а також сприяють розвит­кові узагальнення та класифікації як найважливіших опе­рацій мислення. Отже, однією з основних функцій комп'ю­терних ігор є навчальна. У дитини розвивається логічне мислення, вона усвідомлює, що предмети на екрані — це лише знаки відповідних реальних предметів. У процесі комп'ю­терних ігор у дітей поліпшуються пам'ять і увага.

Під час виникнення інтересу до змісту завдання ігрова мотивація поступово переходить у навчальну. Крім загальнорозвивальних комп'ютерних ігор існують спеціальні ігри для навчання школярів математики, мови, логіки. Цінність таких ігор полягає в тому, що вони в наочній формі доносять зміст зазначених предметів, що дає змогу легше й швидше опановувати навчальний матеріал.

Інтерактивне відео. Поєднання відеозапису з комп'ю­тером зумовило виникнення нової форми використання відео — інтерактивного відео, що надає такі переваги:

• з екрана школярі сприймають зображення об'єкта або явища;

• комп'ютер пропонує їм запитання або завдання;

• свою відповідь школяр фіксує на комп'ютері;

• залежно від того, правильна відповідь чи ні, зображення переміщується або видається додаткова інформація. Дослідження, проведені в університетах США та інших країн (В. Аллен, Т. Філліпс, Е. Сміт та ін.), підтвердили ви­соку ефективність інтерактивного відео, особливо в процесі організації індивідуальної роботи.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 771 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...