Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Модель 1. Мала економіка



P – ціна товару.

Q – кількість товару;

Dd – попит на внутрішньому ринку;

Sd – пропозиція на внутрішньому ринку;

Sd+w – пропозиція на внутрішньому ринку за умов відкритої економіки;

Sd+w+t – пропозиція за умов впровадження мита

Т – тариф

Pd – ціна на товар за умов закритої економіки

Pw+t – ціна на товар за умов наявності тарифу

Pw – ціна за умов відкритої економіки

Модель показує 3 варіанти для даної малої країни: закритість економіки, відкритість економіки та наявність тарифу.

До початку торгівлі мала країна виробляє і споживає товар в точці Е на рівні Q3 та за ціною Pd.

При вільній торгівлі світова ціна на товар даної країни значно нижча, ніж внутрішня. Оскільки ринок може постачати в дану країну необмежену кількість товару по ціні Pw, крива пропозиції (Sd+w)буде горизонтальна. Рівновага попиту і пропозиції досягається в точці F, причому споживання товару встановиться на рівні Q5, внутрішнє виробництво – Q1, і відповідно експорт – Q1Q5.

Після введення тарифу, внутрішня ціна товару підніметься до рівня Pw+t, а крива пропозиції – в положення Sd+w+t. Рівновага буде досягнута в точці G, причому споживання складатиме Q4, внутрішнє виробництво – Q2, і відповідно імпорт – Q2Q4.

Таким чином, після введення тарифу, споживання скоротилося, а внутрішнє виробництво – зросло, оскільки ціна на товар на внутрішньому ринку збільшилася.

Економічні ефекти після впровадження тарифу.

Ефект доходів (c) – об’єм збільшення доходів бюджету.

Ефект перерозподілу (а) – перерозподіл доходів від споживачів до виробників продукції, яка конкурує з імпортом. Тобто різниця між додатковим прибутком виробників та їх додатковими витратами на виробництво додаткової кількості товару.

Ефекти а і с є нейтральними.

Ефект захисту (b) – це економічні втрати країни, які виникають в результаті необхідності внутрішнього виробництва під захистом тарифу додаткової кількості товару за умов більш високих витрат.

Ефект споживання (d) – це скорочення споживання товару на національному ринку внаслідок збільшення ціни.

Ефекти b і d є негативними.

Таким чином, тариф, в умовах малої економіки або перерозподіляє доход в її межах, або веде до прямих економічних втрат, тобто не має позитивних наслідків для економіки в цілому.






Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 381 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...