Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Держава як регулятор МЕВ



Якщо механізм ринкового регулювання не діє, то в процес регулювання та встановлення пропорцій втручаються регулятори. Одним із таких регуляторів є держава.

Основні цілі держав у регулювання МЕВ:

1) підвищення ефективності розподілу наявних економічних ресурсів з точки зору максимізації добробуту населення;

Якщо держава знімає бар’єри на шляху вільного пересування товарів та факторів виробництва, то це за всіх інших незмінних умов сприяє підвищенню добробуту населення. І навпаки, якщо держава створює бар’єри на шляху вільного пересування товарів та факторів виробництва, то це за всіх інших незмінних умов сприяє падінню добробуту населення.

2) сприяння економічному зростанню;

3) досягнення повної зайнятості;

Експорт безробіття – дотування певної галузі для забезпечення низької ціни товарів на світовому ринку. Тоді безробіття в країні падає, а за кордоном – збільшується внаслідок падіння виробництва товарів цієї галузі за кордоном.

4) стабільність цін;

5) економічна безпека;

6) цілі збалансування (бюджет, експорт-імпорт, платіжний баланс, розрахунковий баланс і т.ін.);

7) якість життя.

Характер впливу держави на МЕВ:

1) нейтральний вплив – держава не впливає на рух потоків капіталів, робочої сили, товарів та послуг. Інструменти: система контролю та звітність, інформація про рух основних факторів виробництва.

2) обмеження – держава обмежує рух, створює бар’єри на шляху руху факторів виробництва. Виділяють 2 види обмеження:

а) позитивне обмеження – встановлення стандартів якості товарів, обмеження нелегальної міграції, діяльності монополій тощо;

б) негативне обмеження – безпідставне впровадження обмежень на рух товарів та факторів виробництва: квотування, ліцензування, мита.

3) стимулювання – також має 2 підвиди:

а) зменшення обмежень (будь-яких обмежень, як позитивних, так і негативних);

б) впровадження пільг.

Якщо мова ведеться про зменшення обмежень для всіх суб’єктів, то вони мають лише позитивний вплив. Впровадження пільг, навпаки, вважається перешкодою для розвитку МЕВ.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1375 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...