Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етичні та соціальні проблеми генної інженерії



З перших же кроків генної інженерії учені повністю усвідомлювали, як важливо мати на увазі потенційну небезпеку та етичні проблеми, пов'язані з цією новою галуззю біології.

Безпека людини та біосфери. Першим дозволеним до продажу харчовим продуктом були трансгенні томати. На цьому прикладі ми розглянемо питання, що стосуються безпечності трансгенних харчових продуктів. Одна з головних проблем безпеки пов’язана з наявністю в геномі модифікованих томатів гена стійкості до антибіотика канаміцину, який відіграє роль маркера для виявлення трансформованих клітин. Внаслідок споживання плодів таких томатів ген стійкості проти антибіотика може потрапити в геном бактерії Escherichia coli, що живе в кишечнику людини. Оскільки бактерії виводяться з організму разом з фекаліями, ген може розповсюдитися в навколишньому середовищі та передатися іншим хвороботворним бактеріям, які, потрапивши в організм людини, виявляться стійкими до антибіотиків. Однак насправді ген томату разом зі всією іншою ДНК звичайно буде розщеплений в травному каналі людини. Навіть якщо цього не трапиться, вірогідність того, що ген пройде через серію організмів, надзвичайно мала. Крім того, гени стійкості до деяких антибіотиків, на жаль, вже поширені в навколишньому середовищі.

Ще одним прикладом подібно модифікованих рослин є впроваджена у виробництво кукурудза, яка містить бактеріальний ген, що підвищує її стійкість до шкідників та хвороб, а також маркерний ген стійкості до антибіотика ампіциліну.

У зв’язку з протестами громадськості дослідники шукають способи видалення небажаних маркерних генів після здійснення трансформації.

Існує теоретична вірогідність, що трансгенні рослини можуть передавати спорідненим бур’янам, шляхом схрещування з ними, стійкість до гербіцидів, хвороб, засухи та інших несприятливих чинників. Внаслідок цього можуть утворитися так звані супер-бур’яни, з якими буде дуже важко боротися і які заполонять сільськогосподарські угіддя.

Всупереч існуючим побоюванням, вирощування та використання генетично модифікованих організмів у багатьох країнах зростає. Варто зауважити, що поки-що ніякого помітного шкідливого впливу на здоров’я людини, свійських тварин та взагалі на біосферу зафіксовано не було.

Етичні проблеми. Люди часто вважають, що через свій розум мають право переробляти інші організми заради власної користі. Проте останнім часом така антропоцентрична точка зору зазнає все більшої критики. Крім того, невідомо, чим може обернутися введення генів людини в геноми лабораторних тварин – така методика широко використовується нині для вивчення молекулярних механізмів багатьох хвороб людини.

Всупереч таким побоюванням, виведення генетично модифікованих тварин для потреб сільського господарства, фармакології та медицини – реалії нашого життя, і подальші зусилля генетиків мають бути спрямовані на гарантування безпечності трансгенних організмів для людини та біосфери.

Клонування вівці Доллі було неминучим наслідком прогресу, досягнутого в генетиці та біотехнології. Тепер з'явилася можливість створення безлічі ідентичних копій тварин з потрібними ознаками. Метод клонування може бути здійснений і стосовно людини, але тут з’являється значна етична проблема через непередбачувані біологічні та соціальні наслідки. Поки-що наукові дослідження в цьому напрямку заборонені.

Контрольні запитання до теми 2.3

1. Назвіть основні напрямки прикладної генетики.

2. Що таке генна інженерія?

3. У чому, на Вашу думку, полягає небезпека трансгенних організмів?

4. Що таке клонування тварин?

5. Обґрунтуйте етичні та соціальні проблеми генної інженерії.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 6552 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...