Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Трансгенні організми



Трансгенні рослини. Найефективніший метод перенесення генів у рослини – використання плазміди одного з видів ґрунтової бактерії як вектора. За допомогою вектора потрібний ген вбудовується в геном клітин рослини, яку ми хочемо змінити. Для цього клітини рослини розмножують в пробірці у поживному розчині. Клітини рослин з вбудованою в їх геном зміненою плазмідою називаються трансформованими. Діючи певними гормонами, можна із трансформованої клітини виростити цілу рослину.

Ця технологія використовується для виведення поліпшених сортів томатів, картоплі, кукурудзи, рису, цукрового буряка та багатьох інших рослин. Ці сорти більш продуктивні, дають продукцію з підвищеним вмістом певних речовин (білків, жирів, вуглеводів тощо), а головне, є стійкими проти збудників хвороб та комах-шкідників. Остання особливість дасть змогу зменшити забруднення біосфери отрутохімікатами, які сьогодні широко застосовуються в рослинництві.

Мал. 19. Перша трансгенна тварина

Трансгенні тварини. Один із перших успішних експериментів по створенню трансгенних тварин був здійснений на мишах. В геном миші був вбудований ген, що кодує гормон росту щура. Такі трансгенні миші росли в 2-3 рази швидше, ніж їх родичі, не несучі чужого гена, і досягали приблизно в 2 рази більших розмірів. (Мал. 19). Для створення трансгенних тварин використовують різні методи введення ДНК: за допомогою вірусів; мікроін'єкції в яйцеклітини; в стовбурні клітини; способом фагоцитозу та інші

В даний час все більш популярним стає процес, який є більш контрольованим в порівнянні з іншими. Декілька клітин раннього зародка розмножують в живильному середовищі. ДНК вводять в ці клітини різними способами, у тому числі за допомогою мікроін’єкції. Перевага даного методу полягає в тому, що трансформовані клітини можна визначити до того, як вони будуть уведені в материнські організми як яйцеклітини. Таким чином забезпечується народження трансгенного організму.

Один з найперспективніших напрямків генної інженерії – продукування рідкісних і дорогих білків, вживаних у медицині, з молока трансгенних корів або овець. Прикладом може слугувати одержання білка з молока трансгенних овець, який ефективно лікує спадкову емфізему легенів людини, викликану мутацією гена. Трансгенні тварини були одержані шляхом введення в їх геном нормального алеля цього гена людини.

Вбудовування людського гена в геном вівці було використано і при отриманні одного з ферментів згортання крові, відсутність якого спричиняє один із видів гемофілії. Генетики працюють над одержанням таким же шляхом фібриногену – головного білка системи згортання крові. Його передбачають використовувати як клей для з’єднання тканин після хірургічних операцій.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 2995 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...