Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Задача №5. У своїй педагогічній діяльності Іван Григорович узяв за правило: при проведенні будь-якої справи надавати побільше самостійності та ініціативи дітям



У своїй педагогічній діяльності Іван Григорович узяв за правило: при проведенні будь-якої справи надавати побільше самостійності та ініціативи дітям. У цьому йому допомагає методика колективних творчих справ. У всіх справах діти охоче беруть участь, оскільки кожен має змогу запропонувати те, що до душі йому. Крім того, це привчає дітей до самостійності, відповідальності за обрану справу. Класний керівник начебто і нічого не робить, усе організовують і проводять діти, на відміну від класів, де всю роботу класні керівники звалюють на себе. Але в такому випадку роль і значення класного керівника для школярів значно більші.

Як ви оцінюєте можливості методики колективних творчих справ при організації планування в дитячому колективі? Яка роль класного керівника при організації й проведенні колективних творчих справ?

При проведенні виховного заходу класний керівник

а) сам розподіляє обов'язки серед дітей;

б) бере на себе тільки функції контролю;

в) виступає в ролі консультанта й учасника спільної справи.

Завдання студентам для самостійної роботи

1. На основі проведених діагностичних досліджень складіть психолого-педагогічну характеристику учня, класу або своєї академічної групи, в якій проаналізуйте ті факти, що визначають формулювання задач подальшої виховної роботи.

2. Опрацюйте поради В.О.Сухомлинського стосовно планування виховної роботи. Книга "Сто порад учителеві", порада 97.

3. В.О.Сухомлинський писав, що планування виховної роботи - це насамперед уявлення про ідеал виховання. Учитель повинен бачити шлях виховної роботи до кінця - до закінчення середньої школи, до перших кроків самостійної праці, до повної зрілості, до материнства й батьківства.

Складіть і ви словесний портрет свого майбутнього учня-випускника, тобто розробіть цільовий ідеал виховання. Установіть перелік проміжних тактичних виховних задач, які необхідно вирішити на шляху до стратегічної мети-ідеалу.

4. Зі створення цільової ідеї починає формуватися індивідуальна виховна система педагога. В.О.Сухомлинський, будучи директором школи, переконався на власному досвіді в тому, що навіть найкращий план, який би можна було порекомендувати, залишається мертвим листком паперу, якщо колектив не захоплений якимось пошуком, якоюсь ідеєю.

Виділіть і проаналізуйте педагогічні ідеї, які лягли в основу розробки виховних систем А.С.Макаренка, В.О.Сухомлинського, М.П.Щетініна, О.А.Захаренка, інших відомих вам педагогів-новаторів.

5. Розгляньте зразки планів виховної роботи класних керівників. Визначте в них засоби системоутворюючих зв'язків, встановіть відповідність змісту запланованої діяльності, її організаційних форм поставленим виховним задачам. Проаналізуйте співвідношення запланованого обсягу діяльності і необхідного часу для її виконання, доцільність вибору місця проведення виховних справ.

6. Розгляньте зразки методичних розробок колективних творчих справ, плани виховних занять, сценарії ігрових програм, конкурсів, свят. Визначте їх місце в загальному виховному процесі. Як конкретні виховні, розвиваючі, організаційні задачі цього фрагмента виховної діяльності пов'язані із загальними цілями виховання.

7. Вивчіть досвід планування виховної роботи кращих учителів вашого міста чи області.

8. Проаналізуйте особливості проектування виховної діяльності відомими педагогами сучасності: А.С.Макаренком, В.О.Сухомлинським, І.П.Волковим, І.П.Івановим.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 389 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...