Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПРАКТИЧНИЙ БЛОК. Питання для перевірки знань студентів



Питання для перевірки знань студентів

На рівні пізнання

1. Назвіть основні вимоги до плану роботи класного керівника та інформативні джерела планування.

2. Опишіть, які є види планів роботи класного керівника.

На рівні розуміння

1. Поясніть структуру планів роботи класного керівника.

2. Покажіть взаємозв’язок принципів планування виховної роботи.

На рівні застосування

Розробити проект плану виховної роботи на певний період. Навчальне проектування проводиться у формі ділової гри з використанням методики організації колективних творчих справ. За основу проектування беруться діагностичні дані тієї групи студентів, у якій проводиться заняття. При такому підході об’єкт проектування виступає не як навчальна модель, а як об’єкт професійної проектувальної діяльності. Студентам добре відомі наявна виховна ситуація у своїй групі, індивідуальні особливості одногрупників, їх інтереси, прагнення. Проектування у такому випадку ведеться ніби "для себе", що підвищує його осмисленість, мотивацію, розуміння логіки й значення його етапів.

Проектування виховної діяльності може проводитись як у розгорнутому так і в стислому виді. При розгорнутому проектуванні на стартовій бесіді студенти, визначивши спільно в ході мозкової атаки систему виховних задач на певний виховний період, по мікрогрупах отримують завдання "розвідки" діяльності, у процесі якої можна досягнути результатів, що прогнозуються. На наступному занятті відбувається обговорення запропонованих видів діяльності, відбираються конкретні організаційні форми їх проведення, проводиться розрахунок роботи в просторі й часі. У стислому виді проектування проводиться на одному занятті. На основі проведеного проектування студенти розробляють моделі плану роботи класного керівника. В кінці ділової гри обов'язково проводиться поглиблений аналіз власної проектувальної діяльності.

На рівні аналізу

1. Поясніть можливі причини недосконалості планів роботи класних керівників.

2. Проаналізуйте технологію планування виховної роботи класного керівника, зміст та значення її етапів.

На рівні синтезу

1. Розробіть модель плану роботи класного керівника, яка має включати характеристику класу, основні виховні задачі на плановий період та проект процесу їх розв'язання.

2. Проаналізуйте відомі вам форми планів виховної роботи. Виділіть зручні сторони кожного з варіантів планування. Спробуйте розробити власну модифікацію форми плану виховної роботи класного керівника.

На рівні оцінки

1. Обговоріть складені моделі планів роботи класного керівника товаришів по групі. Відмітьте вдалі розробки, цікаві пропозиції, висловіть практичні зауваження щодо вдосконалення планування.

2. У планах виховної роботи класних керівників зустрічаються такі формулювання виховних задач:

- здійснювати екологічне виховання, вести роботу з батьками, звертати увагу на індивідуальну роботу з важкими підлітками;

- формувати уявлення дітей про користь праці для суспільства й окремих людей, виховувати повагу до державної символіки, засвоювати й дотримуватися правил співжиття у сім'ї, школі, громадських місцях;

- сходити у туристичний похід, провести пізнавальну гру "Що? Де? Коли?", прочитати й обговорити книгу.

Визначте, який спосіб постановки виховних задач є найбільш технологічним. Внесіть у них можливі корективи й уточнення.

Практичні завдання

Педагогічні задачі

Розв'язання задач передбачає три рівні.

Перший рівень - інваріантний - вибрати й пояснити одну із запропонованих відповідей.

Другий рівень - репродуктивний - знайти стандартне, раніше відоме рішення.

Третій рівень - творчий - розробити власний нетиповий проект розв'язання задачі, науково його обґрунтувати на основі знання психолого-педагогічних закономірностей виховного процесу.





Дата публикования: 2014-11-18; Прочитано: 333 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...