Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Управління стратегічними змінами як концептуальна основа реалізації стратегій



Стратегічний набір на стадії його реалізації можна представити у вигляді двох частин: заплановані стратегічні рішення щодо майбутнього розвитку підприємства та стратегічні зміни у відповідь на зміни, що постійно відбуваються у факторах зовнішнього та внутрішнього середовища.

Це обумовлює підвищену увагу, що приділяється стратегічним змінам підприємства: для того, щоб ефективно функціонувати, необхідно постійно пристосовуватися до змін, що відбуваються. У нестабільних динамічних умовах, в яких важко спрогнозувати можливі тенденції розвитку умов діяльності підприємства, його успіх на ринку визначається саме якістю і вчасністю проведення змін, а не ефективністю стратегічного планування.

Стратегічні зміни посідають центральне місце в реалізації стратегій підприємства і складають його концептуальну основу.

Будь-яка зміна означає переведення об’єкта змін з одного стану в інший. Стратегічні зміни переводять підприємство з одного його стратегічного стану в інший стратегічний стан. При цьому стратегічний розвиток підприємства полягає в зміні якості його діяльності в результаті ланцюжка послідовних стратегічних переходів.

Стратегічні зміни – це зміни, що проводяться в ході реалізації стратегій для досягнення визначених стратегічних цілей підприємства і передбачають переведення стратегічного потенціалу підприємства з існуючого стану в новий бажаний стан.

Метою стратегічних змін є створення умов, необхідних для реалізації обраних стратегій, та проведення заходів з їх реалізації з високою ефективністю.

Стратегічні зміни мають нелінійний характер, оскільки часто неможливо в них виділити ні початку, ні кінця. Деякі зміни відбуваються непомітно, а інші призводять до значних потрясінь. Стратегічні зміни можуть здійснюватися як згори, так і знизу, або одночасно в обох напрямках. Кожну стратегічну зміну можна уявити як таку, що складається зі змін поменше. Стратегічні зміни складаються з ряду дрібних кроків щодо їх проведення. Часто зміни в одній сфері діяльності призводять до відповідних змін в усіх інших сферах, зміни в одній функціональній зоні підприємства обумовлюють зміни в інших зонах.

Стратегічні зміни, як основний конструктивний зміст реалізації будь-яких стратегій, повинні відповідати наступним вимогам:

Ø система стратегічних змін, як і сам стратегічний набір повинна мати унікальний характер: немає двох абсолютно ідентичних підприємств або абсолютно однакових менеджерів, зайнятих реалізацією стратегій, тому не може бути двох абсолютно однакових систем стратегічних змін;

Ø стратегічні зміни повинні охоплювати всі значні аспекти діяльності підприємства, оскільки це сприятиме повному комплексному переходу підприємства з одного стратегічного стану в інший;

Ø система стратегічних змін повинна бути досить гнучкою, адекватно і своєчасно реагувати на зміни у стратегічному кліматі та у стратегічному потенціалі підприємства;

Ø стратегічні зміни повинні бути органічними, тобто внутрішньо узгодженими між собою, взаємозалежними і доповнювати одна одну.

Таким чином, якщо підприємство має потребу в значній переорієнтації стратегії, то за цим виникне потреба в організаційних змінах.

Управління стратегічними змінами – це процес постійного коригування стратегічного напрямку діяльності підприємства, пошуку нових можливостей та пристосування до змін, що відбуваються.

Ефективне управління стратегічними змінами можливе лише в стратегічно орієнтованих підприємствах, персонал яких має стратегічне мислення.


Тема 7





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 315 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...