Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тактика проведення огляду місця події



Безпосередньо огляд місця події здійснюється статич­ним та динамічним методами. Особливість першого по­лягає в тому, що під час огляду за цим методом ні слід­чий, ні інші особи не торкаються, як правило, предметів і слідів, не зрушують їх з місця. Предмети на місці огляду перебувають у стані статики, а слідчий і супроводжуючі його особи тільки уважно розглядають усі предмети, слі­ди, їх ознаки, стан, взаєморозташування. Під час такого огляду слідчий вивчає «механізм» події, тобто за роз­ташуванням різних предметів та слідів складає собі уяву про те, що і як відбувалося на місці огляду при вчи­ненні злочину.

Проводячи огляд, слідчий звертає увагу на всі деталі обстановки і сліди, особливо на предмети, які були об'єктом злочинного посягання, на знаряддя злочину, слі­ди злочинця та транспорту, яким він користувався, на ре­чі, які індивідуалізують особу злочинця тощо. Необхідно особливо уважно вивчати так звані негативні обставини, тобто відсутність того, що при звичайному ході події повинне було б бути (наприклад, відсутність крові біля трупа з колото-різаними ранами). До «негативних» об­ставин належить також наявність ознак, які у цьому ви­падку не відповідають уяві про злочинну подію. Напри­клад, зламані вікна чи двері там, де з очевидністю в приміщення можна проникнути без цього і без будь-яких зусиль.

Як показує слідча практика, злочинці нерідко вдаються до різних хитрощів, щоб збити слідство з пра­вильного шляху. Так, вони часом навмисно залишають на місці події чужі речі, які нібито випадково забуті їх власниками, роблять фальшиві сліди. Відомі також ви­падки застосування злочинцями різних симуляцій та інсценувань, наприклад, інсценування вчинення крадіж­ки товарів з магазину сторонніми особами, щоб в такий спосіб замаскувати вчинену розтрату тощо.

В процесі статичного огляду чи зразу ж після нього слідчий фіксує все, що він виявив: робить чорнові записи для протоколу, здійснює фото- і кінозйомку, вимірювання та креслення чи ескізи. При цьому місце події орієнтується по сторонах світу за допомогою компасу.

Всі виявлені під час статичного огляду сліди по­значаються умовними знаками. Якщо огляд проводиться при несприятливих погодних умовах (дощ, сніг), ці сліди потрібно зафіксувати(закріпити), щоб зберегти їх від псування. При цьому не можна застосовувати предмети, які мають за­пах, оскільки це перешкодить використанню (при необ­хідності) службово-розшукної собаки, або зробить не­можливим взяття проб повітря для консервації запаху злочинця.

Після закінчення статичного огляду місця події, або певної його частини, та фіксації зазначеним способом всього виявленого, слідчий застосовує метод динамічного огляду. При цьому слідчий та інші особи, які беруть участь в огляді, всебічно оглядають окремі предмети, при потребі зрушуючи їх з місця, беручи в руки. При цьому потрібно користуватись гумовими рукавичками, щоб не залишити на предметах своїх слідів. Перед цим потрібно зафіксувати положення предметів, зробивши позначки (наприклад, крейдою). Робиться це для того, щоб при необхідності можна було б відтворити обстанов­ку на місці події. Якщо якийсь предмет — речовий доказ має бути вилучений з місця події для приєднання його до справи, потрібно спочатку визначити його місцезна­ходження щодо двох постійних точок.

Наприклад, в кім­наті знаряддя злому фіксується щодо найближчого кутка цієї кімнати і дверей чи вікна.

Під час огляду місця події проводяться вимірювання для складання плану огляду. Точність його залежить від обставин справи. Іноді відстані вимірюються кроками (на­приклад, відстань між деревами на місці події, коли самі вони до неї не мають відношення, але їх потрібно на­нести на план для загальної характеристики цього місця). В інших випадках вимірювання робляться з точністю до міліметра (наприклад, коли треба зафіксувати відстань від пістолета до руки трупа при підозрі на само­губство).

Під час огляду слідчий використовує науково-технічні засоби, що є у слідчому портфелі. Крім того, залежно від характеру об'єктів, які підлягають огляду, можуть бути використані комплекти науково-технічних засобів, які є в спеціалістів. Так, при огляді трупа на місці події може бути використаний судовомедичний чемодан, з яким виїжджає на огляд судовий медик. Якщо в огляді бере участь прокурор-криміналіст, використовується комплект його науково-технічних засобів, зокрема, пошу­кові прилади, силіконова паста «К», розчин перхлорвініла, електронно-оптичний перетворювач тощо.

Одержані під час огляду дані можуть бути викори­стані для проведення паралельно з ним оперативно-розшукних заходів. Не відкладаючи справи до закін­чення огляду, слідчий може доручити працівгіикам мі­ліції організувати переслідування злочинця по «гаря­чих слідах», провести «прочісування» навколишньої місцевості, коли є дані про те, що недалеко від місця події переховується злочинець або знаходяться вкраде­ні речі. Цим працівникам можна доручити спостере­ження за місцями можливої появи злочинця (вокзали, пристані, аеропорти тощо).

Оперативним працівникам міліції в разі потреби доручається ще до закінчення огляду терміново пові­домити сусідні підрозділи органів внутрішніх справ про прикмети злочинця, вкрадених речей, транспортних засобів, які використовувались під час вчинення зло­чину тощо

Огляд місця події закінчується узагальненням і оцінкою всіх виявлених даних з метою з'ясування, чи вирішено всі завдання огляду. До цього доцільно залу­чити понятих, спеціалістів, працівників міліції, проку­рора, представників громадськості, які допомагали слідчому під час проведення огляду. Якщо буде вста­новлено, що якесь із завдань огляду не вирішене, необ­хідно для контролю ще раз оглянути певні вузли місця події чи окремі об'єкти Контрольний огляд дає змогу усунути всі упущення, які пізніше буде неможливо ви­правити.

В практиці розслідування зустрічаються випадки про­ведення повторного огляду місця події, Коли, наприклад, перший огляд був проведений у несприятливих умовах, слідчий може знову оглянути місце події в ці­лому або його окремі вузли, щоб виявити дані, які мог­ли бути не виявленими раніше. На повторний огляд поширюються всі правила початкового.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 385 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...