Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми криміналістичної ідентифікації



Ідентифікація може проводитися в двох формах: в процесуальній і непроцесуальній.

Процесуальні - це ті форми, які прямо передбачені кримінально - процесуальним кодексом України. Вони можуть проводитися при:

· проведенні ідентифікаційних експертиз.

· пред’явленні для впізнання.

· огляду і освідування.

· виїмки і обшуку.

Результати ідентифікації, відображені в висновку експерта і в протоколі пред’явлення для впізнання, набувають значення доказу.

До непроцесуальних форм -відносяться ідентифікація, яка здійснюється в оперативних цілях. До них можна віднести:

* проведення експертного дослідження (довідка експерта);

* проведення слідчим самостійного або сумісно з спеціалістом попереднього доекспертного дослідження речових доказів (визначення росту людини по сліду взуття і т. ін.);

* перевірка (встановлення) особистості по документах;

* використання криміналістичних і оперативних обліків і т. ін.;

Ознаки об’єктів, які можуть бути використані для їх ототожнення називаються ідентифікаційними. Вони діляться на загальні і приватні.

Загальні ознаки притаманні не тільки даному об’єкту, але і всім об’єктам тої чи іншої конкретної групи (виду, роду). Наприклад, всім сокирам притаманні конкретний розмір і форма леза, будь-якому почерку - відпрацьованість, розмір, нахил, зв’язаність і таке інше. Ототожнення по ним не може бути здійснене, вони служать для звуження кола розшукуваних об’єктів.

Приватні ознаки - це такі, які притаманні об’єктам одної групи і характеризують деталі кожного об’єкта. Наприклад, приватні ознаки леза сокири можуть бути зазубринки, вм’ятини; приватними ознаками підошви взуття - тріщини, подряпини, заплатки і т. ін. Вони являються основою для ідентифікації. Інколи приватні ознаки можуть бути присущі і деяким іншим об’єктам подібного виду. Тому при ідентифікаційному дослідженні використовується сукупність як загальних так і приватних ознак. Кожна ознака характеризується величиною, формою, кольором, положенням, особливостями.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 574 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...