Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Об’єкти і суб’єкти криміналістичної ідентифікації



Ідентифікаційні ознаки і їх класифікація.

Об’єктами криміналістичної ідентифікації можуть бути любі об’єкти матеріального світу, які мають матеріально - фіксовану будову. В основному це тверді тіла.

В любому процесі криміналістичної ідентифікації обов’язково приймають участь не менше двох об’єктів які поділяються на:

· ідентифікуємі (ототожнювані).

· ідентифікуючі (ототожнюючі).

Ідентифікуємі - це ті об’єкти, тотожність яких встановлюється. Це такі об’єкти, які можуть відображатися на других об’єктах. Ними можуть бути:

1. Людина (підозрюваний, звинувачений, свідок, потерпілий, розшукуваний та інші).

2. Трупи людей, які потребують впізнання.

3. Предмети, які виступають в якості речових доказів (зброя, засоби злому, взуття, викрадені речі та інше).

4. Тварини.

5. Місцевість або приміщення, де проходила розслідуєма пригода та інше.

Ідентифікуючі - це об’єкти, з допомогою яких встановлюється тотожність ідентифікуємих. Ними можуть бути любі об’єкти на яких (або у яких) відображились ознаки ототожнювального об’єкта. Наприклад, для людини ідентифікуючі можуть бути сліди рук, босої ноги, зубів, крові та інше.

Ідентифікуючі об’єкти бувають двох видів:

1. Речові докази. Частіше всього це предмети із слідами невідомого походження, анонімні листи, машинописні тексти і таке інше. Виконання цих об’єктів пов’язано з природою розслідуваного злочину, служать засобом доказування по справі і тому вони не змінні.

2. Взірці - це матеріали для порівняння з речовими доказами отримані попередньо від того ж джерела, тобто ідентифікуємого об’єкта. Таким чином,будуть відбитки пальців конкретної особи отримані для порівняння із слідами пальців виявлених на місці пригоди, рукописи конкретної особи, отримані для порівняння з почерком виконавця анонімного листа та інше.

В залежності від способу отримання,розрізняють вільні і експериментальні взірці.

Вільні взірці - це ті, які виконані по позазв’язком з скоєним злочином (взірці почерку людини в його листах).

Експериментальні - отримані під час розслідування. Наприклад текст виконаний підозрюваним під диктовку слідчого.

Суб’єктом криміналістичної ідентифікації може бути люба особа, здійснююча докази по кримінальній справі, слідчий, експерт, суд.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 397 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...