Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Участь Україна в ОЧЕС



Україна активно сприяє поглибленню економічного співробітництва в рамках ОЧЕС і має розвинені зовнішньоекономічні зв'язки із країнами-учасницями. Для України країни ОЧЕС є важливими партнерами в зовнішній торгівлі. Україна, з огляду на її географічне положення в регіоні й можливості національного господарства, є вагомим серед країн ОЧЕС експортером і імпортером послуг.

Україна активно розвиває двостороннє співробітництво із країнами ОЧЕС. Наприклад, підписані двосторонні угоди про співробітництво із Грузією й Туреччиною. Ці угоди спрямовані на реалізацію «Декларації про Чорноморське економічне співробітництво».

У рамках ОЧЕС одержали розвиток пропозиції України щодо активізації співробітництва в інвестиційній сфері. На основі розроблених принципів регіонального інвестиційного співробітництва ведеться робота зі створення ефективних схем гарантій інвестицій у регіоні. Прийняті «Схеми гарантій інвестиційних контрактів і експортних кредитів» використаються в Чорноморському банку торгівлі й розвитку.

Україна, будучи транзитною державою, величезне значення приділяє створенню транспортної карти регіону з обліком існуючих і проектованих транспортних систем. Використовуючи проекти ОЧЕС, Україна намагається забезпечити прискорену інтеграцію своєї транспортної системи в європейський простір і трансконтинентальні мережі вантажоперевезень. На рівні ОЧЕС активно вирішуються проблеми спрощення митних формальностей, пов'язаних з переміщенням пасажирських і вантажних потоків у регіоні, а також обговорюються інші життєво важливі питання, пов'язані з функціонуванням транспорту в регіоні.

Україна приєдналася до реалізації великих регіональних проектів, один із яких - створення транспортного кільця навколо Чорного моря з виходом на транс'європейські магістралі. Були підписані ряд меморандумів про скоординований розвиток кільцевої автомагістралі навколо Чорного моря й морських магістралей у регіоні, а також меморандум про взаєморозуміння по питанню полегшення автомобільних вантажних перевезень у Чорноморському регіоні.

Пріоритетне значення для України має співробітництво в галузі науки й технологій, тому країна взяла участь у створенні Міжнародного центра чорноморських досліджень в Афінах.

Пріоритетними напрямками науково-технічного співробітництва для України в рамках ОЧЕС є: сейсмологія; захист навколишнього середовища; збереження біорізноманіття Чорного моря; екологічно чиста енергетика; моніторинг і очищення вод; утилізація відходів; забезпечення продовольством; охорона здоров'я.

Одним з найбільш перспективних для України є співробітництво в області енергетики. Україна бере участь у реалізації проектів у сфері впровадження енергозберігаючих технологій, уніфікації національного регулювання й стандартів, розширює свою присутність на енергетичному ринку регіону. Україна приєдналася до планів створення в рамках ОЧЕС об'єднаної енергосистеми (на основі об'єднання національних енергосистем країн ОЧЕС у єдине Чорноморське кільце), а також до роботи Чорноморського енергетичного центра в Софії.

Велике значення для України мають екологічні проблеми акваторії Чорного й Азовського морів. Разом з іншими країнами ОЧЕС Україна приступилася до реалізації ряду першочергових заходів щодо інвентаризації й локалізації джерел забруднення. Фінансування проектів проводиться Чорноморським екологічним фондом.

Крім перерахованих вище напрямків міжнародного співробітництва Україна бере участь:

• у взаємодії між країнами організації при наданні надзвичайної допомоги й ліквідації надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру;

• в угодах про боротьбу зі злочинністю;

• у заходах Організації по зміцненню безпеки й стабільності в регіоні.

Україна підтримує всі заходи в ОЧЕС, які покликані забезпечити співробітництво між громадськими організаціями країн-членів для рішення виникаючих соціальних проблем. Представники України беруть участь у роботі Форуму цивільного суспільства країн Чорноморського регіону. Ціль діяльності Форуму - посилення співробітництва між громадськими організаціями країн-членів ОЧЕС, збільшення внеску цих організацій у діяльність регіональних міжурядових структур.

Україна включена в систему кооперації громадських організацій країн ОЧЕС, що формується на основі мереж неурядових організацій, асоціацій, федерацій. Така система країн Чорноморського регіону одержала назву Мережа неурядових організацій Міжнародної ради сприяння добробуту.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1005 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...