Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення види та географія екологічного туризму



12.1. Міста як туристичні центри,їх функції та типи.

Місто - це складний соціально-економічний організм, багатогалузевий господарський комплекс, культурно-історичне утворення, уособлення синтезу мистецтв і майданчик для найбільших подій в історії людства. Міста володіють дивовижною привабливою силою для мільйонів людей землі.

Міський туризм - відвідини крупних населених пунктів в туристських цілях. Роль і значення міст в розвитку туризму неухильно підвищуються. За останніх 10 років його об'єм більш ніж подвоївся. Лише у Європі на міський туризм в середньому довордиться 38% всіх туристських прибуттів. При цьому туристські потоки надають певну дію на міське середовищеа сам туризм часто розглядається як один з основних елементів стратегії міського розвитку, здатний внести внесок до процвітання міст і їх жителів.

Міста туритські центри доволі різноманітні, і відповідно класифікувати їх можливо за різнии ознаками:

- з географічної точки зору міста можливо групувати по морфології (площиггі, лінійні, точкові);

- по положенню по відношенню до ареалів туристького попиту іпропозиції розміщенню в межах туристських регіонів (центральне, периферійне, ексцентричне та ін.);

- по масштабах туристського потоку (найкрупніші, крупні, середні, малі),

- по спрямованості туристського потоку (відправляючі, приймаючі, комплексні),

- по спеціалізації (поліфункціональні, біфункціональні, монофункціональні).

Найбільш великим є ділення міських туристських центрів на дві групи:

1. Міста, де туристська індустрія виконує містоутворюючу функцію. Як правило, до цієї категорії відносяться малі, рідше - середні міста. Як будь-яке місто з вузькою спеціалізацією і недиверсифікованою економікою, вони тотально залежні від ситуації на туристському ринку і вельми уразливі у зв'язку з еластичністю туристського попиту і його схильністю впливам цілого ряду чинників. Для таких туристських центрів характерна орієнтація на певний тип споживача з відповідним рівнем доходу і цілями подорожі. Економіка такого міста потрапляє в залежність не тільки від кон'юнктури туристського ринку в цілому, але і від стану туристського попиту певного сегменту ринку споживачів, що робить міську систему нестійкої. Для міст цього типу життєво важливими є безперервний моніторинг економічної ситуації, що склалася на ринку, проведення маркетингових досліджень, які націлені на розробку перспективної довгострокової програми підтримки конкурентоспроможності туристського продукту, пропонованого містом. Особлива роль відводиться державному регулюванню туризму як на рівні міських адміністрацій, так і на державному рівні, їх діалогу і співпраці.

2. Міста, де туристська індустрія не виконує містоутворюючу функцію, але є невід'ємною частиною міської економіки. До них відносяться більшість середніх, всі крупні міста і мегаполіси, в яких туризм не єдина, але одна з багатьох галузей спеціалізації. В порівнянні з першою групою ці міста мають важливу перевагу: при негативних змінах на ринку туризму диверсифікована економіка дозволяє уникнути кризової ситуації або мінімізувати її наслідки. Вони привертають різні категорії туристів, які розрізняються віком, рівнем доходів, цільовими установками і так далі, і можуть запропонувати їм різноманітні туристські продукти. Якщо в моноспеціалізованих містах турист є центральною фігурою, формує зовнішність населеного пункту і все міське життя сконцентрована навколо нього, то решта міст більшою мірою автономна. Відвідувач дістає можливість відчути себе їх жителем, відчути міську енергію. Він часто шукає способи влитися в міське життя, і в цьому йому може допомогти міська адміністрація за допомогою різних програм, направлених на скорочення дистанції між туристом і резидентом, наприклад, шляхом проведення вуличних виставок.

Залежно від туристської спеціалізації розрізняють наступні види міських туристських центрів: центри культурно-пізнавального туризму, центри ділового туризму, центри подієвого туризму, міста-курорти, лікувальні центри, центри паломництва.

Багато міст, головним чином великих, і мегаполіси є поліфункціональними. У них розвиваються відразу декілька видів туризму, часто культурно-пізнавальний, діловий і подієвий. Так, Париж, Лондон, Рим, Берлін є світовими центрами культурно-пізнавального туризму і одночасно лідирують в сегменті ділового туризму. Останнім часом одним з ключових моментів в плані локалізації потоків міжнародних туристів стає місце центру в мережі взаємозв'язаних в глобальному масштабі міст, що формується. Таке принципово нове сузір'я міст отримало в науковій літературі спеціальну назву — «архіпелаг міст». Якісне оновлення організації крупногородского каркаса миру знаходить вираз в посиленні його багатошаровості. Як і раніше, його остов формують два шару міст. Один з них — сукупність історико-культурних центрів світу, складових скарбницю, нескороминущу цінність всього людства; інший — глобальна мережа офіційних і формальних столичних міст, кожен з яких фокусує і відстежує, перш за все, національні ресурси і інтереси. Але нині їх істотно доповнює і багато в чому об'єднує в глобальному масштабі зв'язана система «міжнародних» міст, тобто політико-економічних центрів наднаціонального рівня, що багато в чому відповідають за функціонування світового господарства і стратегічну побудову міжнародних відносин.

На відміну від столичних і історико-культурних центрів «міжнародні міста» мають свою ієрархію. Відповідно до закумульованих ресурсів, масштабів і сфери просторового впливу ключові позиції в глобальній економіці контролює обмежена кількість центрів. По найжорсткіших нормах відбору їх число складає трохи більше 30. Вищий «командний склад» світових міст представляють Лондон, Токіо і Нью-Йорк. Другий ешелон формують 9 міст (Чікаго, Лос-Анджелес, Вашингтон, Париж, Брюссель, Франкфурт-на-майне, Цюріх, Сінгапур, Сан-Паулу), третій рівень — ще 22 агломерація з самих різних регіонів миру. Фахівці британської дослідницької школи, використовуючі м'якші критерії з акцентом на сферу послуг, відносять до світових більше 120 міст і підрозділяють їх на чотири крупні категорії: «А» — ведучі, «В» — головні, «С» — другорядні і «D» — що формуються. Кожна з них, залежно від вираженості критеріїв, розділяється ще на декілька підгруп.

В сукупності найбільші ділові центри планети утворюють опорний каркас не тільки світової економіки, але і системи міжнародного туризму. Про значущість явища свідчить той факт, що десятка світових міст тільки категорії «А» акумулює більше 10% всіх міжнародних туристських прибытий. Стрімке зростання світових міст як центрів міжнародного туризму тісно пов'язаний з дією цілого ряду чинників історико-географічного, демографічного, геополітичного, економічного, соціокультурного характеру.

Більшість сучасних світових міст — це центри «Старій формації», що пройшли тривалий еволюційний шлях розвитку. Вони концентрують значну частину культурно-історичної спадщини людства, що обумовлює їх підвищену привабливість для розвитку масового пізнавального туризму.

В результаті дії великої сукупності чинників світові міста стають ключовими елементами в системі міжнародного туризму. Вони формують особливу категорію туристських центрів і володіють цілими поряд важливих відмінних рис. Серед них в першу, чергу необхідно відзначити наступні:

1. Світові міста концентрують колосальні об'єми глобального туристського потоку. По кількості тільки прибуттів іноземних туристів вони часто випереджають цілі країни і регіони. Причому глобальні міста займають видні позиції не тільки на зовнішньому, але і на внутрішньому туристському ринку.

2. На відміну від пасивних - що переважно приймають (фокуси) і активних - переважно відправляючих (вогнища) туристських центрів світові міста виступають як туристські вузли, для яких вхідні і витікаючі потоки равновелики або цілком співставні.

3. Дуже високі темпи приросту об'ємів туристського потоку, зокрема міжнародного.

4. Для світових міст типова в цілому дуже широка географічна структура міжнародного туризму, хоча із зрозумілих причин, - з переважанням вихідців з економічно найбільш розвинених країн.

5. Туризм має особливе значення для розвитку багатьох галузей економіки глобальних міст.

6. Всі світові міста належать до поліфункціональних туристських центрів. Вони мають в своєму розпорядженні всі можливості для пізнавального, ділового, розважального і цілого ряду інших видів туризму, включаючи в цілому нетипову спеціалізацію (наприклад, купально-пляжный відпочинок в Бангкоку і Майамі). Така різноманітність видів туристської діяльності і широкі можливості комбінування є одним з найважливіших ресурсів зростання привабливості міст і резервів для подальшого розвитку галузі.

7. Світові міста виступають головними епіцентрами локалізації і генераторами зростання ділового туризму, який став одним з найдинамічніших секторів міжнародного туризму.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1548 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...