Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Центри християнського паломництва



На відміну від Єрусалима, що є священним містом багатьох релігій, більшість центрів паломництва пов'язані з однією релігією. У різних районах Землі існує безліч святих місць християнського світу. Найбільш шановані знаходяться в Європі: Рим, Барі (Італія), Париж і Лурд (Франція), Фатіма (Португалія), Варшава (Польща), Монсеррат (Іспанія) та ін. Мільйони прочан прямують у ці центри з надією побачити чудесне явище чи поклонитися священним реліквіям і прилучитися до їхньої благодаті. Крім того, у кожного народу чи жителів певної місцевості існують свої об'єкти для поклоніння. Так, жителі Карінтії (Австрія) возвеличують Святу Гемму, вони здійснюють паломництво в місто Гурк, де вона жила, побудувала храм, у крипті якого і була похована в ХШ ст.

Відомими центрами паломництва є місця, де зберігаються частини хреста, на якому був розп'ятий Ісус Христос, цвяхи та спис, яким Його проколото. Це Константинополь (нині Стамбул), Олександрія, Дамаск, Кіпр, Закавказзя (Грузія і Вірменія) та ін.

Багато центрів християнського паломництва пов'язані з іменем Діви Марії. її культ особливо розвинений у католиків. Із 6 тис. святинь у Європі дві третини присвячені Богоматері.

Крім Ісуса Христа та Богоматері, християни шанують багатьох святих. Місця, пов'язані з їхніми іменами, також є центрами паломництва. Наприклад, Неаполь відомий у пілігримів, насамперед, завдяки покровителю міста Святому Януарію. У Марселі зберігається ще одна християнська святиня — череп Святого Базилія.

Найбільшим центром християнського паломництва, де можна поклонитися відразу багатьом святиням, є Рим. У межах Риму знаходиться держава-місто Ватикан — центр католицької церкви, резиденція її глави — Папи Римського.

Такої кількості й розмаїтості предметів культового поклоніння, як у християнстві, немає в жодній іншій релігії.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 785 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...