Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика дайв-туризму, його види, системи навчання та географія



Підводний туризм (дайвинг) – одна з найбільших галузей туризму, що динамічно розвиваються у світі. Поява акваланга й зростання «середнього класу», тобто категорії людей, що володіють достатньою кількістю вільних фінансових засобів і часу, здебільшого людей активних, готових платити за нові враження, визначило різке збільшення кількості підводних туристів. Економіка багатьох країн, що мають у своїй основі туризм, чималі надходження має саме від дайвинга прикладом тому є Єгипет, Мальта, Шрі-Ланка, Хорватія й ін.

Як і для будь-якого виду туризму, необхідними умовами для розвитку дайвинга є наявність двох факторів – суб'єктів і об'єктів галузі, тобто інфраструктури й об'єктів туризму (дайв-сайтів). Специфікою даного виду туризму є розширене поняття інфраструктури. Крім звичайних вимог по проживанню, харчуванню, транспортному обслуговуванню туристів і інше присутні специфічні вимоги в частині наявності спеціального сертифікованого спорядження й устаткування (акваланги, компресори, костюми, плавзасоби), і підготовлених сертифікованих фахівців (підводників для проведення екскурсій – дайв-гідів, і навчання новачків — інструкторів). Дайв-сайти являють собою природні або техногенні об'єкти, цікаві для огляду дайверами – природні ландшафти, затонулі судна й ін. технічні об'єкти; затонулі міста й інші свідчення життєдіяльності людей. Історія об'єктів, як правило, трагічна, і їхня відносна неприступність для основної маси обивателів, робить такі об'єкти особливо притягальними для дайверов.

Дайв-сайти можуть бути класифіковані наступним чином:

- Природні (ландшафтні) об'єкти. Поширені повсюдно. У тім або іншому ступені придатні для занурень (підводних екскурсій). Наприклад, в Україні, це озера — у західній частині країни, ріки – у центральній, моря — у південній. Навіть на знайомому з дитинства пляжі, зробивши два кроки у воду й поринувши, попадаєш у зовсім інший світ. У чому, мабуть, і полягає притягальна сила дайвинга. До негативних факторів належать сезонні коливання прозорості води на ріках і озерах (пов'язані зі цвітінням), практично постійна відсутність видимості в Азовському морі, і, що так радує пляжників, але засмучує спокушених дайверов, сумовита одноманітність підводної частини піщаних пляжів, типу Евпаторийских.

- Техногенні об'єкти. В Україні представлені у всьому різноманітті: від затоплених міст (Ольвія, Херсонес), численних затонулих кораблів, до затоплених глибоководних кар'єрів. Занурення (екскурсії) в Ольвії можливі тільки для фахівців – національний заповідник. Глибоководні кар'єри цікаві тільки для навчання й відпрацьовування технічно складних занурень. З погляду проведення екскурсій, найбільший інтерес представляють саме затонулі кораблі і їхні останки. Вони ж і найбільш піддані впливу людини. Через недосконалість або відсутність правової бази, вірніше, відсутності практики застосування існуючої правової бази, економічної обстановки й менталітету, вони піддаються масовому розгарбуванню на металобрухт і артефакти як мадригалами, так і організованими дайверами, що нерідко виступають в одній особі.

Інфраструктура дайв-туризму представлена в таких категоріях:

- Дайв-Клуби. Зараз їх кількість лише в Україні становмить –понад 50, що свідчить про високу популярність даного виду туризму.

- Дайв-Центри на водоймах.

- Інструктори.

- Сервіс на водоймах.

Навчання є необхідним елементом туристської дайв-подорожі.Так як турист перебуває в нетрадиційному й небезпечному середовищі – відкритій воді, даний вид відпочинку відносно небезпечний і вимагає попередньої підготовки. З кінця 60-х років минулого сторіччя виникають і формують свої мережі загальносвітові стандартизовані системи підготовки непрофесійних (за рівнем виконуваних завдань) підводних плавців (підводних туристів, дайверов). Навчання - один із самих пріоритетних напрямків що бурхливо розвивається в світі дайв-послуг. Навчання дає можливість безпечно користуватися всім підводним спорядженням на відкритій воді або басейні.

У світі існує десятки навчальних систем, що пропонують свої програми навчання на різних континентах. Світовими лідерами по наданню освітніх дайв-послуг які представлені й у нашому регіоні є:

CMAS - Всесвітня Конфедерація Підводної діяльності заснована в 1959 році Жаком Ивом Кусто, є найстаршою й однієї із самих популярних в усьому світі. Відмітні достоїнства - цікаві й доступні програми навчання; низька комерціалізація системи продиктована більше ретельним підходом до навчання.

PADI - Професійна Асоціація інструкторів по дайвингу. Багатоступінчаста програма навчання з більшою кількістю додаткового матеріалу. Сама комерціалізована і популярна на окремих курортних зонах система.

NAUI - Національна Асоціація Підводних інструкторів. Молода, але впевнена система, більшою мірою призначена для досвідчених і навички, що вдосконалюють свої, дайверов.

CEDIP - Молода європейська організація, поки ще що мало зарекомендувала себе на світовому ринку дайв-послуг.

TDI, SDI - Федерації, які по більшій частині спеціалізуються на навчанні просунутих дайверов для глибоководних занурень (техно-дайвинг).

В Україні СМAS і PADI представлені практично однаково, з тією лише різницею, що СMAS сприяє суспільному розвитку підводних видів спорту й діяльності в нашій країні. Ієрархічна градація й вимоги для переходу на новий більше просунутий рівень практично однакові, за винятком ціни - в CMAS вона нижче. Та й в PADI окремі програми винесені у вигляді обов'язкового додаткового курсу за додаткову плату.

Існує кілька різноманітних видів занурень:

1) Занурення з берега

Уздовж берега практично завжди існують плину. Незважаючи на попередній напрямок потоку, коли він досягає берегової лінії, то рухається уздовж її. Будьте обережні, поринаючи в глибоких затоках і поруч із видатними в море мисами. У цих місцях ви можете зустрітися із завихреннями й протилежно спрямованими потоками. У берега навіть на одній глибині може зустрітися ситуація, коли на різному видаленні від пляжу вода рухається в протилежні сторони. Будь-яке занурення з берега необхідно починати з вивчення характеру плинів і способів їхніх подолань.

2) Занурення в тихій воді

Імовірно, найдужчі й найбільш мінливі потоки виникають у результаті припливів і відливів. У місцях, де швидкості приливних плинів високі, необхідно вибирати час, коли в проміжок між припливом і відливом вода відносно спокійна. Звичайно він займає від напівгодини до 1 години.

3) Дрифт-дайвинг (drift diving)

Ідея полягає в тому, щоб використовувати енергію плину для поступального руху дайвера, що вільно дрейфує не затрачаючи багато сил. Звичайно, що супроводжує команда на дайвинг-боті стежить за міхурами, що піднімаються, водуха й, рухаючись за ними, підбирає дайвера далеко по ходу плину. Найбільш популярний цей вид дайвинга на острові Косумель і в узбережжя Флориди.

4) Занурення з торпедою або буксировщиком.

Буксировщики, також іноді називаних скутерами, а офіційно - diver propulsion vehicles (DPV) - рушійні засоби для дайверов. Існують також носії - більше ґрунтовні апарати, призначені для транспортування кількох людей. Носії нерідко бувають оснащені бортовою системою життєзабезпечення, навігаційним і іншим устаткуванням. Споконвічно буксировщики створювалися лише для професійного застосування, у першу чергу військового. У мирних цілях буксировщики застосовуються для археологічних робіт. Зараз у закордонної дайверской пресі активно рекламується буксировщик фірми Sea-Doo за назвою VS Supercharger.

5) Дайвинг-сафарі - це тижневий тур у відкритому морі на яхті здійснюваний частіше у груповій формі. Це ранкові, денні й нічні занурення, включаючи теоретичні й практичні заняття з інструктором, це обмін досвідом.

Географія дайвінгу туризму безумовно пов’язана з розповсюдженням дайв-сайтів. Найатрактивнішими зонами дайвингу на сьогодні в світі визнані курорти Єгипту, Мальти, Шрі-Ланки, Хорватії, Куби, Гавайїв й ін. Найрозвиненішим регіоном також є - Південно-Східна Азія - Малайзія, Філіппіни, Індонезія, Мальдівські, Коморські о-ви. Другим розвиненим регіоном виступає - Великий Бар'єрний Риф біля узбережжя Австралії в Тихому Океані. Третій регіон - о-ви Карибського басейну. Екзотичним дайв-районом світу є Канада, та північні моря Російської Федерації де розвивається арктичний дайвинг. В Україні найцікавішими районами дайвінгу беззаперечно виступає Південне узбережжя Криму, п-в Тарханкут, м. Севастополь, Керченський п-в, Заповідник Ольвія, р. Дніпро біля м. Запоріжжя.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 4765 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...