Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гольф-туризм, регіони розвитку



В даний час можна говорити про існування світової індустрії гри в гольф. За різними джерелами, щорічний оборот в цій сфері складає від 20 млрд. до 60 млрд. дол. На початку XXI ст. світова індустрія гольфу розвивалася прискореними темпами в різних регіонах світу від 5 до 15% в рік. По прогнозах фахівців, позитивна динаміка збережеться і в подальшому. Особливо швидко ринок гольфу буде зростати в таких країнах, як Індія і Китай: в середньому на 25—30%.

Світова гольф-індустрія має розгалужену структуру. Вона включає компанії, що спеціалізуються на проектуванні і будівництві гольф-споруд, а також об'єктів супутньої інфраструктури, підприємств їх комплексного обслуговування, фірми по виробництву професійної техніки і устаткування по догляду за гольф-полями, операторів і агентів гольф-туризму, і ін.

У міжнародній практиці туристов-гольфистів прийнято ділити на три групи: 1) туристи, які відправляються в поїздки спеціально для гри в гольф; 2) туристи, для яких гра в гольф є супутнім видом занять на відпочинку або в бизнес-поездке; 3) туристи, відвідуючі гольф-турнири як глядачі. За деякими даними, чисельність першої групи туристів-гольфистів складає 6—10 млн. чоловік. Дати кількісну характеристику другій і третій групам дуже складно, і це утрудняє справжню оцінку масштабів гольф-туризму в світі. На початку ХХІ ст. за даними офіційної статистики, в світі налічується близько 60 млн. гольфистів, а на думку фахівців, ще більше, оскільки враховуються тільки «регулярні» гравці, які зареєстровані в національних федераціях і клубах гольфу. Частину гольфистів складають професійні гравці-спортсмени. Довгий час світовий рейтинг по гольфу очолювали професійні спортсмени з Великобританії, але після Другої світової війни США перевершили решту країн по числу професійних гравців в гольф світового класу. Традиційно сильні в гольф-спорті є Австралія і ЮАР. З 1970-х рр. Японія, а також скандінавські і інші країни Західної Європи змогли підготувати гравців, які увійшли до світової спортивної еліти по гольфу. Число країн, де є висококласні гольфисти, продовжує швидко збільшуватися, особливо в Південно-східній Азії. Зокрема, Південна Корея зайняла лідируючі позиції в змаганнях по гольфу серед жінок[19].

Іншу частину гольфистів складають туристи-гольфисти. Гольф-туризм - дуже вигідний сегмент туристського ринку,яки можна визначити як періодичні, здебільшого групові тури гравів гольфистів з метою випробування нових полів бо прийняття участі у змаганнях. Їх витрати в поїздці на 40% більше, ніж у туристів, що віддають перевагу відпочинку на пляжі або пізнавальним турам. По оцінках, іноземні туристи-гольфисти в Іспанії, Португалії, Ірландії, штаті Флоріда (США) витрачають від 3 тис. до 8 тис. дол. у тиждень.

До недавнього часу основним ринком для гольф-туризму були «регулярні» гольфисти, що виходили на поле як мінімум 8—12 разів на рік. Сьогодні їх число стабілізувалося або навіть скорочується, зокрема, в англосакських країнах. Проте загальне число зареєстрованих гольфистів продовжує швидко збільшуватися у всьому світі за рахунок «випадкових» гравців. Вони стали тією цільовою ринковою нішею, на яку туроператори і курорти орієнтують пропозиції гольф-продуктів як доповнення до їх основного відпочинку або ділових заходів.

Зростання популярності гольфу в світі залежить від багатьох чинників, головним з яких є підвищення рівня життя населення в розвинених і низці країн, що розвиваються. Важливу роль зіграло розширення спектру продуктів і послуг гольф-индустрії, розрахованих на людей з різним рівнем достатку. Окрім класичного великого гольфу на відкритому майданчику - розміреної гри, що не терпить поспіху і суєти, існують міні-гольф - офіційна спортивна дисципліна і одночасно форма відпочинку і розваги, офісний гольф — доступний, недорогий спосіб залучення до гри на робочому місці, віртуальні гольф-симулятори. Спеціальні комп'ютерні програми, що імітують гру в гольф, дозволяють відтворити відчуття присутності гравця на полі аж до шуму вітру. Спробувавши сили в офісній грі або за комп'ютером, людина прагне побувати на реальному гольф-полі.

Популярності гри сприяє діяльність гольф-клубів, що переглянули концепцію розвитку. З центрів, де налагоджуються ділові контакти, — а клубне членство служить свого роду пропуском у вищий світ, — вони перетворюються на досуговые установи. Хоча за статистикою близько 30—40% членів, як і раніше, зареєстровані в гольф-клубах заради іміджу і ділового спілкування, а взагалі, 90% операцій на Заході обговорюється на полі для гри в гольф, все більше людей приходять в клуби для зустрічі з друзями і відпочинку з сім'єю. Багато гольф-клубів, разом з полями для гольфу, відкривають парки водних атракціонів, тенісні комплекси, фітнес-центри і інші об'єкти рекреації, розраховані на членів сімей.

Потреба проводити вільний час в колі близьких людей, потреба в безпеці загострилися в західному, в першу чергу американському, суспільстві після трагічних подій 11 вересня 2001 р. Конкуренція, що росте, між гольф-клубами вимушує їх власників повніше враховувати нові запити членів, які хочуть бачити клуби як продовження будинку. Їм пропонуються спеціальні розважальні програми в святкові дні, організовуються тематичні гастрономічні вечори в ресторанах клубів, проводяться художні виставки і покази мод, користуються популярністю класи кулінарного мистецтва і ін. Відпочити батькам допомагають бебі-ситтери та аніматори, які розважають дітей старшого віку. Для них створені спеціальні майданчики для гри в гольф, діють дитячі навчальні програми. Все це сприяє омолоджуванню членського складу гольф-клубів.

Гра в гольф, в середньому триває 4-5 годин і вимагає чималих витрат фізичної енергії. Гравець проводить багато часу на свіжому повітрі, нерідко на вітрі або під дощем, після чого йому важливо відпочити і відновити сили. Враховуючи це, багато гольф-клубів і гольф-отелів мають в своєму складі оздоровчі центри. Наприклад, італійські туроператори пропонують відпочинок в готелях по спеціальним гольф-пакетам «Два дні гри в гольф і два дні відпочинку» або «Три дні гри в гольф і три дні відпочинку та спа-процедур».

Активний розвиток гольф-туризму останнім часом багато в чому пов'язаний з тим, що членство в одному гольф-клубі дає можливість грати на будь-якому полі по всьому світу.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 2998 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...