Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пакування і маркування шоколаду



Шоколад випускають штучним у вигляді плиток, батонів, медалей, різних фігур, фасованим у вигляді сумішей і наборів або однієї назви, вкладений в художньо оформлені коробки і ваговим. Штучний шоколад у плитках з начинкою або без начинки загортають у фольгу і етикетку або художньо оформлену фольгу.

Шоколад з начинками у вигляді батонів загортають у підгортку і етикетку або фольгу і етикетку, а шоколадні фігури – у художньо оформлену фольгу по ГОСТ 745-79 або полімерні плівки, в кашировану фольгу з рисунком. При виготовленні шоколадних фігур із сюрпризами останні повинні відповідати санітарно – гігієнічним вимогам і і бути загорнутими.

На плитках масою менше 50г допускається наклейка художнього пояска або ярлика з нанесеним товарним знаком замість етикетки.

Шоколадні плитки масою 15г і менше можна загортати по кілька штук. Шоколадні медалі загортають у фольгу. Шоколад з начинками у вигляді батонів загортають в художньо оформлену етикетку і підгортку без фольги.

Загорнутий шоколад у вигляді плиток пакують у ящики з гофрованого картону масою нетто не більш як 5 кг, коробки або пачки з картону масою нетто до 3 кг, а потім у ящики дощані, фанерні або з гофрованого картону. Шоколад з начинкою у вигляді батонів укладають у ящики масою нетто до 13 кг; шоколадні фігури – у ящики з гофрованого картону масою нетто до 6 кг, а фасований – у ящики масою нетто до 15 кг.

Для етикеток і підгортки використовують: папір етикетковий за ГОСТ 7625-86, папір звичайний по ГОСТ 18510-87, папір крейдований за ГОСТ 21444-75, пергамент за ГОСТ 1341-84, підпергамент за ГОСТ 1760-86, пергамін або папір парафінований за ГОСТ 9569-79. Фольга і етикетки повинні щільно облягати шоколад.

Шоколадні фігури повинні бути загорнуті у фольгу або полімерні плівки на котрих наклеюють художньооформлений поясок або ярлик з нанесеним на них товарним знаком. На шоколадні фігури масою менше 40г (вагові) художньо оформлений поясок або ярлик не наклеюють. Фольга і етикетка повинні щільно облягати шоколад. Шоколадні фігури можуть випускати з сюрпризами і без сюрпризів. Сюрпризи повинні відповідати санітарно-гігієнічним вимогам і вкладатись обов”язково загорнутими.

Допускаються відхилення маси нетто для штучного шоколаду всіх видів в %, не більше:

без начинки:

до 49г включно - 3,0 від середньої маси 20 шт. виробів;

більше 49г до 74 вкл. -2,5 від маси кожного виробу;

більше 74г -2,0 від маси кожного виробу;

з начинками:

до 50г включно -3,0 від середньої маси 20шт виробів;

більше 50г -3,0 від маси кожного виробу;

з крупними додатками у вигляді цілих горіхів або половинок, крупних цукатів, ізюму та ін:

більше 49г -5,0 від маси кожного виробу.

При упакуванні вагового шоколаду допускаються відхилення в масі нетто кожного ящика – 0,5%.

Допускається для вагового шоколаду в блоках незагорнутого лом в розмірі 1/3 плитки, лом дрібнішого розміру не повинен перевищувати 3%.

Загорнутий шоколад запаковують в ящики з гофрованого картону за ГОСТ 13512-81 масою нетто не більше 5кг або в футляри з картону масою нетто не більше 2,%кг з обов”язковим наступним пакуванням в дощаті ящики за ГОСТ 13357-87, фанерні ящики за ГОСТ 10131-87 і ящики з гофрованого картону за ГОСТ 13512-81.

Шоколадні батони з начинкою повинні запаковуватись в ящики масою нетто не більше 12 кг. Шоколадні фігури запаковують в ящики з гофрованого картону масою нетто не більше 6кг.

Ваговий шоколад повинен запаковуватись горизонтальними рядами в ящики з гофрованого картону масою нетто не більше 12 кг з перекладанням кожного ряду пергаментом, підпергаментом або парафінованим папером.

Шоколад, призначений для експорту, запаковують і маркують у відповідності з вимогами замовлення – наряду зовнішньоторгового в

Маркування загорнутого шоколаду в плитках масою понад 50 г, коробок і пачок із шоколадом включає: товарний знак; назву підприємства – виготовлювача; його місцезнаходження; назву продукту; склад основних компонентів; масу нетто; дату виготовлення; строк зберігання; інформаційні дані про харчову і енергетичну цінність 100 г продукту; позначення стандарту.

На ярлику, вкладеному всередині коробок або ящиків, вказують номер вкладальника або зміни або проставляють його штемпелем із зовнішньої сторони тари.

У відповідності з ГОСТ 6534 – 89 шоколад треба зберігати в сухих, чистих, добре вентильованих приміщеннях, без сторонніх запахів,не пошкоджених шкідниками хлібних запасів, при температурі (18±3)0С і відносній вологості повітря не вище як 75%, щоб на шоколад не потрапляли прямі сонячні промені. Ящики з шоколадом повинні бути встановлені на стелажі штабелями висотою не більше 2м. Між штабелями і стелажами залишають проходи не менше 0,7м. Відстань від джерел тепла, водопровідних і каналізаційних труб повинне бути не менше 1м.

В таких умовах строки зберігання шоколаду можуть становити, міс:

Шоколад без добавок  
без добавок ваговий незагорнутий  
з добавками, начинкою і діабетичного, загорнутого і фасованого  
вагового з добавками незагорнутого  
білого шоколаду  

Транспортне маркування – за ГОСТ 14192-77 з нанесенням маніпуляційних знаків “Обережно, крихке”, “Боїться сирості”,”Боїться підігріву”. На кожну одиницю транспортної тари наносять маркування, котре характеризує продукцію:

Ø товарний знак і найменування підприємства- виготовлювача, його місцезнаходження;

Ø назву виробу;

Ø масу нетто і брутто;

Ø кількість пакувальних одиниць і масу пакувальної одиниці (для фасованого і штучного шоколаду);

Ø дату виробництва;

Ø термін зберігання;

Ø позначення діючого стандарту.

Маркування наносять шляхом наклеювання ярлика або нанесення чіткого відтиску трафаретом або штампом незмивною, але без запаху фарбою.

На ярлику, вкладеному всередину коробок або ящиків, вказують номер вкладальника або зміни або проставляють його штемпелем із зовнішньої сторони тари.

Шоколад транспортують в ящиках, контейнерах або пакетах за ГОСТ 21929 – 76 транспортом всіх видів в критих транспортних засобах у відповідності з правилами перевезення грузів, діючими на транспорті даного виду.

Не допускається використовувати транспортні засоби, в котрих перевозились отруйні та гостропахнучі грузи, а також транспортувати шоколад разом з продуктами із специфічним запахом.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1409 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...