Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік цінних паперів у торговому портфелі банку. У торговому портфелі банку обліковуються дві групи цінних паперів: акції та боргові цінні папери



У торговому портфелі банку обліковуються дві групи цінних паперів: акції та боргові цінні папери. Перша група — це акції, для обліку яких використовуються рахунки групи 300 «Акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком у торговому портфелі банку». Облік ведеться у розрізі емітентів, а саме:

· банків (рахунок 3002А);

· небанківських фінансових установ (рахунок 3003);

· інших підприємств та організацій (рахунок 3005).

Придбані акції у торговому портфелі на дату балансу відоб­ражаються виключно за справедливою вартістю. Утім на момент придбання на баланс банку вони заносяться за ціною придбання, тобто за собівартістю.

Друга група стосується боргових цінних паперів, що обліковуються у розрізі рахунків двох груп:

· 140 «Боргові цінні папери, що рефінансуються НБУ в торговому портфелі банку»;

· 301 «Боргові цінні папери в торговому портфелі банку».

За цими групами відкриваються окремі рахунки, за якими придбані боргові цінні папери обліковуються в розрізі емітентів за номіналом. Боргові цінні папери можуть бути придбані з дисконтом або премією. Для обліку цих складових за групами 140 і 301 передбачено окремі рахунки, а саме:

1406 КА «Неамортизований дисконт за борговими цінними паперами, що рефінансуються НБУ, у торговому порт­фелі банку»;

1407 А «Неамортизована премія за борговими цінними паперами, що рефінансуються НБУ, у торговому портфелі».

Відповідно, для груп 301 передбачено рахунки:

3016 КА «Неамортизований дисконт за борговими цінними паперами у торговому портфелі банку»;

3017 А «Неамортизована премія за борговими цінними паперами у торговому портфелі банку».

Цінні папери у торговому портфелі підлягають переоцінці під час кожної зміни їх ринкової вартості. На суму дооцінки за акці­ями та борговими цінними паперами здійснюється запис:

Дебет рахунка 3007 АП «Переоцінка акцій та інших ЦП з нефіксованим прибутком у торговому портфелі банку»;

Дебет рахунка 3015 АП «Переоцінка боргових цінних паперів у торговому портфелі банку»;

Дебет рахунка 1405 АП «Переоцінка боргових ЦП, що рефінансуються НБУ в торговому портфелі банку»;

Кредит рахунка 6203 АП «Результат від торгових операцій з ЦП у торговому портфелі банку».

Зазначені рахунки за характером їх впливу на баланс банку — активно-пасивні. Це означає, що в разі зменшення ринкової вартості ЦП, що зумовлює потребу у виконанні операції з їх уцінки, в обліку фіксуються зворотні проведення.

На облік цінних паперів у торговому портфелі поширюються всі правила щодо обліку доходів (витрат) за принципом нарахування. Водночас рахунки 6056 «Процентні доходи за цінними паперами, що рефінансуються НБУ в торговому портфелі банку», та 6057 «Процентні доходи за цінними паперами в торговому портфелі банку» мають подвійне призначення:

· для обліку сум нарахованих доходів за відсотковою ставкою купона; починаючи з дати придбання вони кореспондують з рахунками нарахованих доходів (1408, 3018);

· для обліку амортизації дисконту (премії) вони кореспондують з рахунками неамортизованого дисконту (1406, 3016) і неамортизованої премії (1407, 3017).

У разі амортизації дисконту банк отримує дохід (К 6056, 6057). За амортизації премії (Д 6056, 6057) дохід за операціями з ЦП змен­шується.

Правила обліку доходів за методом нарахування не поширюються на операції з акціями. Нарахування доходу за акціями в тор­говому портфелі стосується дивідендів і здійснюється в період прийняття рішення про їх виплату, що відповідає бухгалтерському
запису:

Дебет рахунка 3008 А «Нараховані доходи за акціями та ін­шими ЦП з нефіксованим прибутком у торговому порт­фелі банку»;

Кредит рахунка 6300 П «Дохід у вигляді дивідендів».

Банки можуть продавати ЦП безпосередньо з торгового портфеля. Різниця між справедливою (ринковою) вартістю і ціною реа­лізації є прибутком чи збитком, що обліковується за активно-пасивним рахунком 6203.

Розглянемо приклад.

На рахунку 3002 обліковується акція за собівартістю придбан­ня 1000 грн. За час обліку її вартість зросла, і сума дооцінки, зафіксована за рахунком 3007, становила 200 грн., а цінний папір про­дається за 700 грн.

Процедурі продажу відповідають такі проведення:

· на собівартість — 1000 грн.

Кредит рахунка 3002 А «Акції та інші ЦП з нефіксованим прибутком, що випущені банками, у торговому портфелі банку»;

· на суму дооцінки — 200 грн.

Кредит рахунка 3007 АП «Переоцінка акцій та інших ЦП з нефіксованим прибутком у торговому портфелі банку»;

· на суму отримання — 700 грн.

Дебет рахунка 1200 А «Кореспондентський рахунок банку в НБУ»;

· на різницю між справедливою (ринковою) вартістю і ціною продажу — 500 грн.

Дебет рахунка 6203 АП «Результат від торгових операцій з ЦП у торговому портфелі банку».

Під час реалізації боргових ЦП з торгового портфеля окремо слід списати суму неамортизованого дисконту чи премії і суму нарахованих процентів з дати придбання до дати продажу.

Комісійні витрати, здійснені під час продажу боргових цінних паперів, фіксуються проведенням за дебетом рахунка 7103 А «Комі­сійні витрати» за операціями з цінними паперами.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 363 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...