Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Клас Ліліопсиди – Liliopsida



Зародок з 1 сім`ядолею. Листки з паралельним жилкуванням, рідше - дугоподібне. Листки звичайно не розчленовані на черешок і пластинку. Провідна система стебла звичайно складається з багатьох окремих провідних пучків без камбію. У флоемі немає паренхіми. Звичайно немає ясної диференціації кори і серцевини. Мичкувата коренева система. Звичайно трави, іноді вторинні деревоподібні форми. Квітки звичайно 3-членні.

Порядок Лілієцвіті (Liliales)

Родина Лілійні (Liliaceae)

Багаторічні рослини з цибулинами, бульбоцибулинами або кореневищами, рідше дерев`янисті форми (в тропіках і субтропіках) з деревоподібними стовбурами. Квітки двостатеві, актиноморфні, зібрані в китиці, волоті, зонтик, колос тощо, або поодинокі. Маточка з 3 плодолистиків, 3-гнізда зав`язь, стовпчик один, рідше 3. Плід - коробочка або ягода.

Невелика родина (500 видів). Поширена в помірних і субтропічних областях.

Родина Цибулеві (Alliaceae)

Охоплює близько 750 видів широко поширених. Суцвіття зонтикоподібні (цимозні). Листки соковиті, м`ясисті, труб-часті, жолобчасті або плескуваті. Характерний різкий специфічний запах, зумовлений наявністю в тканинах часникової ефірної олії. Вони багаті на антибіотики, які відкрив і докладно дослідив радянський вчений Б. П. Токін, назвавши їх фітонцидами.

Родина Злаки Poaceae

· Переважно трав’янисті рослини, 10000 видів рідше деревоподібні (бамбуки), з додатковими мичкуватими коренями і кореневищами. В Україні зростає близько 500 видів.

· Стебла прості, рідше розгалужені, тонкі, циліндричні, з вузлами і порожнистими (в більшості злаків) міжвузлями.

· Листки чергові, розміщені дворядно з лінійною пластинкою і довгою піхвою, що охоплює стебло; на межі між піхвою і пластинкою є язичок у вигляді плівчастого виросту або війок.

· Суцвіття верхівкове, рідше пазушне, складене з колосків, що зібрані у волоть, китицю, складний колос, султан або початок.

· Плід – суха однонасінна зернівка, в якої насінина зростається з оплоднем (оболонкою плода), рідше плід ягодопо-дібний (у деяких бамбуків).

· За типом кущіння злаки поділяють на 3 групи: кореневищні (пирій повзучий, очерет), щільнокущові (ковила); нещільнокущові (грястиця збірна).





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 349 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...